Топола – Данас је у згради општине Топола одржана тематска седница на којој су се окупили представници предузећа која имају уговоре о приватно јавном партнерству са општином Топола. Председник СО Топола Драган Јовановић нагласио је значај оваквог вида пословања и истакао да је општина Топола прва општина која је отпочела приватно јавно партнерство у уличној расвети.

„Јавно добро се даје на одређено време приватницима да они управљају, да уреде, уложе новац и да након одређеног временског периода се то врати општини. Партнери улажу новац који иначе општина не би имала да инвестира, а код приватног партнера они су ти који целокупан новац улажу. Рецимо када говоримо о одвожењу смећа са сеоског подручја три смећара за одвожење смећа су вредности најмање 300 хиљада евра, или улична расвета где се у старту уложи милион евра, сав тај новац морали би сами да уложимо да није овог начина пословања“, навео је Јовановић.

Испред фирме ФЦЦ ЕКО која се бави сакупљањем смећа на сеоском подручју и чишћењем и уређењем сеоских гробаља, састанку су присутвовали Ана Христовски и Владимир Николић.

Фото: ТопПрес

„Наша фирма се бави комуналним отпадом и послује у осам земаља. Јавни уговор потписан је 2014. године на десет година, сакупљамо комунални отпад на сеоском подручју, други пројекат уређење гробаља, укупно 44, пројекат је у току и до сада је урађено 27. Комунални отпад сакупљају три камиона, запослено је девет радника, и две колегинице на благајни. Грађани плаћају рачуне приватном партнеру за одношење смећа а цена је разврстана у четири категорије становништва“, објаснила је Ана.

Фирму Електроенерџи задужену за расвету представљали су Бане Арсенијевић и професор Миомир Костић.

„Са општином Топола смо потписали први такав уговор у Србији, старе живине сијалице су замењене натријумовим сијалицама чиме је обезбеђена уштеда преко 50 одсто. Период повраћаја новца је седам година, а светиљке ће трајати преко 20 година, за седам година се кроз уштеду енергије враћа инвестиција, најисплативији пројекат и највећа уштеда. Рађено је у право време по рационалним ценама, поред замене светиљки врши се и одржавање, поправке“, казао је Миомир.

Јањушевић превоз врши локални превоз на територији општине Топола, данашњој седици је присуствовао представник Милован Павловић, руководилац радне јединице Топола.

„Уговор за општински превоз потписан је до септембра 2021. године. Саобраћамо са десет возила, на релацијама, Топола- Шуме- Горович- Наталинци; Топола- Блазнава- Страгари; Топола- Пласковац; Топола- Трнава; Топола- Клока; Топола- Рајковац; Топола- Загорица; Топола- Овсиште; Топола- Јарменовци; Топола- Липовац. Поред општинских регистроване су и две републичке линије Топола- Аанђеловац и Топола – Рача. Запослено је 16 радника на 16 возила, коај дневно пређу 980 километара, са дневном потрошњом горива од 290 литара. Замењена су четири возила, приоритет је безбедност путника, у радионици аутосаобраћаја под закупом се одржавају возила, пнеуматици, грејање и ваздушна вентилација. Планирана је замена још четири возила“, рекао је Милован и додао да је највећи проблем економска исплативост, јер локални превоз не улази у аутобуску станицу али се на том проблему како каже интензивно ради како би се пронашло најбоље решење.

Директор фирме Савант која на територији општине Топола врши услугу паркинга Срђан Марјановић такође је образложио њихов начин пословања.

„Наша услуга су јавна паркиралишта, кренули смо са вишом ценом карата и спуштали да би сада та цена била 33 динара у првој и 27 динара у другој зони. Цена појединачне карте за људе који станују у зонираним подручјима кошта 300 динара месечно, дневна карта ако нисте уплатили паркинг је 550 динара. Имамо тренутно запослено троје и у обавези смо по угвору да 10 посто прихода уплатимо општини“, казао је директор Марјановић.

Састанку је присуствовао и председник општине Драган Живановић и члан Већа Александар Нешовић, као и одборници групе грађана Нови људи – боља Топола: Мирко Јевтић, Новица Ђоковић и Дејан Манојловић.

Након уводног дела уследила су питања и одговори о пословању, ценама и самом пословању ових фирми на терену.

ТопПрес