smart

Топола –  У Скупштинској сали општине Топола, данас су потписани Уговори о субвенцијама са пољопривредницима. Носиоци пољопривредног газдинства који су аплицирали за средства добили  су помоћ за прихрану пчела и сточну храну у петом кругу субвенција. Поред пољопривредника потписивању уговора су присуствовали председник општине Топола Игор Петровић, председник СО Топола Миодраг Миловановић, члан општинског већа за пољопривреду Мома Васиљевић као и стручна лица из области пољопривреде.

„Буџет општине Топола за пољопривреду је био мали, с тога је ново руководство општине заузело став да пољопривреда  има приоритет.  Због тога ће већ од следеће године  за 23 одсто бити увећан буџет за пољопривреду а предвиђене су и нове мере од којих је једна за развој сеоског туризма. За сада их има 11 регистрованих, имамо најаву да ће их бити још и ми смо за ту намену определили два милиона динара да им помогнемо“, рекао је Мома Васиљевић, члан општинског већа за пољопривреду у Тополи и додао да ће први конкурс за пољопривреднике бити у марту.

У Тополи потписани уговори за субвенције у пољопривреди, фото: ТопПрес

Он је нагласио да је епидемиолошка ситуација значајно утицала  на пољопривреднике, па је због тога општина ребалансом буџета покушала да додатно помогне ову категорију становништва.

„Приметан је повећан број жена које аплицирају за средства као и младих пољопривредника. У овом кругу има доста жена из Рајковца, које су конкурисале  за сточну храну, сматрам да би требало да се размишља о преради и да се затвори круг производње на имању. Општина  Топола већ помаже, ту је и Министарство које такође издваја значајна средства, тако да би млади на селу  требали да се укључују и формирају задруге. Ми ћемо свакако помоћи и то је веома битно и потребно јер  ће без задругарства  све бити теже“, истиче Васиљевић.

Мома Васиљевић (први с лева), председник општине Топола Игор Петровић, председник СО Миодраг Миловановић, фото: ТопПрес

Први човек општине Топола Игор Петровић, рекао је да је било доста пријава у петом кругу субвенција које спроводи општина.

„Посебну пажњу у наредном периоду посветићемо пољопривреди, кроз разне мере подршке, развој задругарства, уз помоћ Министарства, очекујемо  бољи положај пољопривредних произвођача и то ће бити наш циљ. Уговори су потписани за две мере помоћи, ребалансом буџета смо успели да то спроведемо и да пољопривреднике на овај начин помогнемо“, казао је Петровић.

Све више жена аплицира за средства, фото: ТопПрес

Како је и најављено, пољопривредницима су средства уплаћена у току дана.

ТопПрес

Фото: ТопПрес