У Тополи расписан Јавни конкурс за суфинансирање мера енергетске ефикасности на породичним кућама (ВИДЕО)

У Тополи расписан Јавни конкурс за суфинансирање мера енергетске ефикасности на породичним кућама (ВИДЕО)

Топола – Општина Топола је у среду 21. јула, расписала Јавни конкурс за суфинансирање мера енергетске ефикасности на породичним кућама у општини Топола, конкурс ће трајати наредних 15 дана закључно са 6. августом. За овај конкурс буџетом су опредељена средства у износу од два милиона динара.

„Определили смо се за суфинансирање три врсте радова, набавка и уградња материјала за изолацију спољашњих зидова на породичним кућама, набавка и уградња столарије са одговарајућим термичким својствима и набавка котлова на пелет или гас за породичне куће. Грађани ће имати могућност да конкуришу за све три мере али ће први критеријум бити да ће новац моћи да се одобри по једном захтеву да би могли да задовољимо што више грађана обзиром да је интересовање јако велико. Што се тиче новца, за изолацију је 750.000 динара за столарију исто толико и за котлове 500.000 динара. Такође, грађани који конкуришу могу да суфинансирају до 50 одсто средстава с тим што је максимално учешће општине за набавку спољашње изолације 120.000 динара за набавку столарије 75.000 за набавку котлова 70.000 по захтеву. Они који буду имали те вредности оствариће средства до те суме а ко има ниже 50 одсто се суфинансира“, изјавила је за ТопПрес Ивана Блажић Шевић, руководилац одељења за урбанизам у општинској управи општине Топола.

Ивана Блажић Шевић, руководилац одељења за урбанизам у општинској управи општине Топола, фото: ТопПрес

Према њеним речима, приликом припреме Јавног конкурса посебна пажња је усмерена на папирологију, јер како каже, потребна документација је сведена на минимум како би што више грађана могло да конкурише за ове мере.

„Основно је да је објекат укњижен и легалан било да има грађевинску дозволу или је озакоњен могу и објекти који су уписани по старости да буду предмет конкурса, попуњен и оверен пријавни формулар и образац који грађани могу да добију на писарници општине, фотокопија личне карте, да су грађани пријављени на адреси објекта за који се конкурише, извод из листа непокретности. За случај да се мењају котлови, потребна је и потврда Србија гаса за прикључење на гас и потписана изјава власника о врсти горива које се користи за снабдевање котлова. То је документација која је потребна до 6. августа а након тога ће комисија да изађе на лице места и тада ће грађани бити обавезни да комисији на увид покажу грађевински пројекат који имају за ту документацију и припремљен предрачун за радове за које желе да конкуришу“, објашњава Ивана.

Иначе, општина Топола већ две године суфинансира путем конкурса енергетску санацију стамбених зграда. Ове године по угледу на државу, расписан је Јавни конкурс и за санацију породичних кућа а како је интересовање грађана велико, из локалне самоуправе се надају да ће овакав и сличан конкурс бити и следеће године са већим буџетом.

ТопПрес

KOMENTARI