Топола – Готово да нема домаћинства на селу да негде око куће нема стабло ораха. Са првим јесењим данима, увелико се прикупају ови укусни плодови, па су тако и чланови породице Андровић из села Белосавци недалеко од Тополе ових дана засукали рукаве. Једно стабло уз тарабу, одвојено од осталих, са разлогом, родило је као никада до сада, а плодови другачији од класичног ораха.

„Тај орах је отац добио на поклон од пријатеља пре десетак година, рађао је некад више, некад мање, ал чини ми се ове године понајвише. Када смо га садили, одвојили смо га од осталих јер се на први поглед не разликује од класичног ораха који успева свуда. Стабло, крошња, плодови, сваки је исти, међутим, овај наш уз ограду, другачији је. Његови плодови тек када се крцају види се разлика јер је унутра црвени орах. Средишњи део је чисто беле боје али је ова мембрана која га обавија црвене боје“, прича за ТопПрес Андрија Андровић из Белосаваца.

Андровићи црвени орах гаје око десет година, фото: ТопПрес

Он  истиче да је црвени орах по укусу исти као и обичан орах са браон мемраном.

„Сада у овој фази када се прикупљају плодови, мембрана је тамно црвена, али касније када се орах већ осуши полако постаје тамније боје. По укусу нема разлике, подједнако је леп као и сваки други орах. Чули смо да црвени орах воли виноградарска подручја и да посебно добро успева у таквим зонама, онда није чудо што се овде код нас примила садница и рађа из године у годину све више“, каже Андрија.

Црвени орах родио у Белосавцима, фото: ТопПрес

Црвени орах води порекло из Немачке. Има средње бујно стабло и велику моћ родности. Плодови су крупни, глатки, али језгро је због своје црвене боје изузетно атрактивно, па се често користи као декорација.

Истраживања показују да употреба ораха и ораховог уља смањује стрес, као и да помаже код поправљања интелектуалних и моторичких способности. Ово језграсто воће веома је нутритивно вредно, поготово у погледу беланчевина и есенцијалних масних киселина.

ТопПрес

На први поглед нема разлике, фото: ТопПрес