Топола – Јуче и ноћас поједини планински врхови су се поново забелели  а мраз је током јутарњих часова доказао да се нисмо опростили од зиме. Међутим, у срцу Шумадије као да је половина пролећа јер су нешто више температуре утицале да бадем у дворишту породице Лазаревић процвета раније него обично.

„Бадем смо засадили пре шест година из семена и већ је израстао у велико дрво. Обично процвета у марту, али по неколико цветова и углавном у другој половини месеца. Ове године, први цветови су се појавили већ почетком марта и ево ових дана је уцветао пуним цветом као да је пролеће увелико у току“, каже за ТопПрес Вера Лазаревић.

Фото: ТопПрес

Она додаје да је управо ова биљка први весник пролећа и наговештава да је зима на крају. Ипак због опасности од позних пролећних мразева постоји могућност да дође до оштећења.

„За ових шест година само једне године је успео да донесе плод јер га увек оштети мраз, бојим се да ће тако бити и ове године јер је баш рано цветао“, истиче Вера.

Иначе, бадем представља врло цењено, калорично и храњиво воће, како на домаћем, тако и на иностраном тржишту. Плодови садрже квалитетне масноће, беланчевине, угљене хидрате, минералне и ароматске материје као и витамине.

ТопПрес

Фото: ТопПрес

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

CAPTCHA