Топола – Већ неколико година за Опленачку бербу  простор испред Средње школе „Краљ Петар I“ резервисан је за штанд на коме своје производе излажу ученици управо из ове школе који су заједно са наставним особљем основаали ученичку задругу „Опленачка визија 2019“. Према речима директора школе, иницијатива за оснивање задруге потекла је од тадашњег председника општине а за њих и ученике задруга је била тотална непознаница, ипак уз пуно рада, труда и заједничког ангажовања успех није изостао а на десетине производа само су потврда марљивог рада.

Фото: ТопПрес

„Све је то било ново за нас али прерасло је у озбиљну причу, имамо веома широк избор производа и артикала. Тренутно смо се усресредили на прехрамбену секцију пића, разних џемова, зимница, слатка, пастеризованих сокова. Уметничка секција се такође бави разним ликовним креацијама, имамо и  продају наших производа путем интернета јер имамо фејсбук страницу  наше школе која је веома посећена и на којој имамо много потражњи“, каже за ТопПрес Милош Петковић, директор Средње школе у Тополи.

Он истиче да ученичка задруга броји око 70 задругара који активно учествују али да се број нових чланова увек повећава.

Фото: ТопПрес

„Имамо свој почетни капитал који је донација локалних привредника и тај капитал се умножава и служи нам за потребе секције у набавци сировина и свега потребног.  За наше задругаре смо обезбедили одлазак на Златибор где ће се лепо проводити и дружити и тако осетити плод свога труда и рада“, казао је директор.

Ученици не крију задовољство постигнутим резултатима а оснивањем задруге научили су много, најпре како да зараде од сопственог рада и да тај новац уложе даље у производњу а потом и како се припрема здрава домаћа зимница.

Фото: ТопПрес

„У нашој понуди имамо разне врсте џемова као што су џем од поморанџе , џем од лимуна, џем од кивија, потом од  банане и кајсије, јафа џем. Т у су и сокови од јабуке, сок од нане, од листа смокве који је веома занимљив за купце. Такође имамо наш први производ из Ученичке задруге а то је љуто грожђе које је настало 2019. године. Припрема је веома једноствна, грожђе се састави са љутим папричицама и идеално је да стоји годину дана. Управо за тај производ ми смо 2019. године на Етно Сајму хране и пића у Београду добили специјално признање као и за пире од јабука“, рекла је Марица Милојевић ученица ове школе.

Фото: ТопПрес

И нема сумње да ће ученици заједно са својим наставницима и директором осмислити још неки нов производ и обрадовати љубитеље домаће здраве хране. Иначе, поред прераде у оквиру ученичке задруге постоји још неколико секција па су ученици ангажовани на различитим активностима.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес