Топола – У Тополи је данас у просторијама ОШ „Сестре Радовић“ у Белосавцима одржавна  промоција инклузивног образовања у оквиру пројекта „Учимо сви заједно који спроводе Министарство просвете и УНИЦЕФ, уз финансијску подршку Европскеуније.

Како је један од циљева пројекта и подизања свести јавности о важности и позитивном утицају инклузивног образовања на друштво у целини, школе које се налазе на територијама 20 јединица локалних самоуправа које учествују у пројекту ће током 2024. Године одржати промотивне догађаје намењене локалним заједницама и широј јавности. Први циклус промотивних догађаја одржава се током априла и маја 2024. године.

Фото: ТопПрес

Промотивни догађај који је данас  одржан окупио је представнике локалне самоуправе, директоре, наставнике, родитеље и ученике свих школа из локалне заједнице које су укључене у пројекат, представнике мреже/радног тела за инклузивно образовање и представнике других локалних институција и организација, укључујући локалне организације цивилног друштва.

Директорка Основне школе у Белосавцима исказала је захвалност свима који су се данас окупили и указала на значај оваквих догађаја.

Фото: ТопПрес

„У пројекат су укључене три школе са територије наше општине. Ми заиста никада не правимо разлику између деце којима је потребна подршка од оних којима није, градиво им јесте прилагођено али све остало раде заједно. Ми имамо и ученичку задругу ту исказују своје најбоље стране, највише деце нам иде на кулинарску секцију, „рекла је директорка Основне школе „Сестре Радовић“ из Белосаваца.

Окосница овог промотивног догађаја је заједничко осликавање слова у реченици „Учимо сви заједно“, у ком учествују ученици, наставници и представници локалне заједнице. Заједничким осликавањем слова, стављамо у фокус да деца уче од одраслих, да одрасли уче од деце, да деца уче са децом и да сви учимо заједно у циљу равноправног, квалитетног, инклузивног и демократског друштва.

Фото: ТопПрес

„У пројекат је укључена и наша Средња школа и Основна школа ‘Карађорђе’, акција је дивна, деца, родитељи, запослени, осликавамо слова како би склопили реченицу ‘Учимо сви заједно’, у овом пројекту је још 5.000 људи тако да нам је изузетна част што смо део тако великог тима“, казала је Јасна Вуковић, наставница.

Инклузивно образовање је квалитетно образовање које уважава различитост, способности и потенцијале сваког детета, истовремено пружајући додатну подршку учењу сваком детету којем је то потребно.

Фото: ТопПрес

Пројекат је својим присуством подржала и принцеза Љубица Карађорђевић са својим наследницама, представници локалне самоуправе, родитељи.

„Оваквих пројеката мора да буде много више. Свако дете је индивидуа за себе и мора са сваким појединачно да се ради. Ни једно дете не сме да буде изоловано и изопштено из наставе, друштва. Ми имамо доста људи који су едуковани и од којих може много да се извуче, јер здрав начин рада са децом даје здравог човека у будућности. Равноправност изнад свега, подршка и помоћ и резултати неће изостати, малишани су наша будућност“, нагласила је Данијела Дамњановић члан Општинског већа.

Министарство просвете, Европска унија и УНИЦЕФ су 2021. Године удружили снаге да побољшају доступност и квалитет предуниверзитетског образовања за свако дете, посебно за децу неповољног социо-економског статуса. Пројекат полази од стратешког опредељења Републике Србије да је инклузивно образовање основно право сваког детета и полазна тачка за развој праведног, отвореног, и демократског друштва.

Пројекат Учимо сви заједно, вредан 5 милиона евра бесповратне помоћи, који финансирају Европска унија и УНИЦЕФ, има неколико циљева:

Фото: ТопПрес
  • Даље унапређење система образовања и усклађивање са стандардима и праксама ЕУ у области инклузивног образовања;
  • Унапређивање свеукупног квалитета образовања, што подразумева и знања и вештине наставника да одговоре потребама сваког детета у одељењу;
  • Унапређивање сарадње различитих актера на националном и локалном нивоу на даљем развоју квалитетног инклузивног образовања за свако дете.

У пројекат је директно укључено 20 јединица локалних самоуправа, а пројектом је обухваћено око 10 од сто школа у Србији и око 5.000 стручњака из образовања и других области.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес