Удар на кућни буџет: Комплет књига за основну школу и до 18.000 динара, а неки уџбеници више не могу ни да се наследе

Удар на кућни буџет: Комплет књига за основну школу и до 18.000 динара, а неки уџбеници више не могу ни да се наследе

Куповина уџбеника за школарце и ове године биће велики издатак за кућни буџет. Неке основне школе су недавно послале спискове потребних уџбеника са ценама неких комплета који коштају више од 15.000 динара.

Куповина на рате је тек мала олакшица, а колико ће платити уџбенике зависи од избора издавача и добављача, да ли дете учи додатне, изборне и факултативне предмете и на који начин се наручују књиге.

– Два ђака, разлика четири године, иста основна школа, касније средња, углавном исти просветни радници и куповина не знам ни сам колико комплета књига. Доста тога није одговарало од старијег детета па сам се често питао како је ваљало четири године раније – каже нам једна од родитеља кога смо затекли у једној од књижара како купује књиге за средњошколца.

Родитељи чија деца тек полазе у први разред или ће у предстојећој школској 2019/2020. похађати ниже разреде, у просеку за штиво треба да плате од 6.000 до 9.000 динара. У зависности од издавача, комплет од 10 до 12 књига за ђака првака у просеку кошта око 6.500 динара. За трећи и четврти разред треба издвојити између 6.000 и 10.000 динара, а постоје и попусти за онлајн наруџбине па тако, на пример, трећи разред 5.190, а за четврти 5.388.

Уџбеници по којима се тренутно ради у реформисаном првом и петом разреду основне школе користиће се и идуће школске године, а издавачи нове уџбенике припремају за други и шести разред. Када је реч о комплету за седми разред, његова цена износи од 14.000 до 17.000 динара, док ће за осми разред морати да се издвоји око 17.000.

Како би олакшали родитељима издатак куповине уџбеника у многим школама орагнизују базар размене, а једна од њих је осмолетка Скадарлија.

– Договор на Савету родитеља био је да на крају другог полугодишта организујемо базар на којем ће ученици моћи да размене или купе половне уџбенике, с обзиром на то да су уџбеници за 3, 4, 7. и 8. разред исти као и претходне школске године – истиче директорка Мирјана Слобода.

Оквирни ценовници уџбеника средњих школа износе од 12.000 до 18.000 динара и ту највеће варијације цена прави велики широк спектар збирки задатака и радних свезака, и све зависи од тога коју школу дете похађа, односно који смер.

Да је тешко да родитељи направе рачуницу, показују ценовници збирки задатака – једна таква са лабораторијским вежбама из хемије износи 660, из рачуноводства 890, радна свеска за медицинске школе 740, док радна свеска из енглеског језика за средње школе стаје 990 динара. Школарци гимназије убедљиво купују највише књига па онда ђаци економске и медицинске. Деца мање реномираних школа и трогодишњих, готово да и не купују књиге – објашњава за “Блиц” Милорад Антић, председник форума средњих и стручних школа.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Лена Сладојевић

KOMENTARI