Удовичић: На јесен нови талас, далеко смо од краја епидемије

Удовичић: На јесен нови талас, далеко смо од краја епидемије

Епидемије у просеку трају и до четири године и због тога смо далеко од победе над вирусом иако је тренутна ситуација заиста добра рекао је данас командант ВМЦ Карабурма, др Иво Удовичић и додао да нас чека мирно лето а затим нови талас од јесени. Др Удовичић је за Танјуг указао на то да вирус и даље дивља на јужној хемисфери, те да је питање тренутка када ће нова мутација стићи у Србију као и да постоји реалан страх од тога да ли ће вакцине деловати и на нове сојеве.

„Ситуација је заиста добра али то нас не треба превише радовати, постоји оптимизам али мора бити умерен. Ја очекујем мирно лето са неким мањим таласима, али на јесен нас чека нови – колики ће он бити то зависи од нас. Оно чега се плашимо јесу нове варијанте и промене на С протеину, јер би онда вирус у најгорем сценарију могао да избегне наша антитела било створена имунизацијом или прележаном короном“ истакао је др Удовичић.

Он наводи да је за тренутну епидемиолошку ситуацију заслужна одговорност и солидарност грађана који су се одазвали вакцинацији и апелује на све, а посебно на младе да се вакцинишу у што већем броју и тиме спрече да се вирус шири и мутира.

„Далеко смо од победе над вирусом, далеко смо од краја епидемије и ми морамо да наставимо одговорно да се понашамо, да процес вакцинације усмеримо ка млађој популацији јер они су тренутно највећи резервоари и преносиоци вируса и што више смањимо пренос ми смањујемо и његов потенцијал за измене и мутације“, апелује др Удовичић.

На питање да ли грађани треба да проверавају количину антитела после вакцинације, он каже да не види сврху тога јер, према његовим речима, постоје две врсте антитела, а битна су она која у лабораторијама не могу да се провере.

„Живот антитела је, у зависности од организма до организма ограничен, а осим те врсте „мерљивих антитела“, значајнијиј су они други и то су наше ћелије које памте сусрет са вирусом и стварају одбрану при поновном контакту. Наше лабораторије то не могу да броје и да контролишу тако да нема потребе за мерењем или забринутости због ниског или изостанка антитела“, објашњава др Удовичић.

Он подсећа да ВМЦ Карабурма остаје у ковид систему заједно са типским болницама изграђеним за ковид, те да искуство које су лекари из те болнице стекли у претходних 14 месеци желе да наставе да користе у помагању новооболелима.

„Ми смо све велике болнице вратили у нон ковид систем и то ће у многоме олакшати посао за ВМА и Клинички центар, али то је и велико задовољство и радост за све грађане Србије који су чекали своје докторе и операције“, истиче др Удовичић.

Како каже, на Карабурми се тренутно лечи 65 пацијената од којих је 12 на интензивној нези и то у јако тешком стању.

„Морам да нагласим да нико од пацијената који овде леже није вакцинисан нити првом нити другом дозом вакцине“, закључује он.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

KOMENTARI