Михољско лето јесте одложило пораст броја заражених корона вирусом, али се у новембру очекује скок и броја оболелих од ковида и заражених другим вирусима, изјавио је данас командант ковид болнице у Војномедицинском центру Карабурма Иво Удовичић.

У изјави за Танјуг, Удовичић је указао да се већина грађана више не тестира, јер имају или благу клиничку слику или су асимптоматски случајеви, што, истиче, не значи да је вирус отишао и да је дошао крај пандемији.

Он је поручио да се права слика тренутне епидемијске ситуације види у ковид болницама.

„За сада је ситуација стабилна, имамо довољно капацитета, али очекујемо већ почетком новембра и пораст броја новозаражених и пораст броја хоспитализованих. Нама, у ковид болницама, ради медицинско особље из ‘нековид’ болница, тако да сваки пораст значи додатно ангажовање тог особља“, напоменуо је др Удовичић.

Додао је да су најугроженији пацијенти који се тренутно лече од неке болести у „нековид“ установама, који се, када се установи присуство корона вируса, пребацују у ковид болнице.

„То је, нажалост, најзаступљенија група сада. Такође, ту су и старији грађани са хроничним болестимам који захтевају хоспитализацију уколико су позитивни на ковид, али и сви остали пацијенти са хроничним обољењима“, рекао је Удовичић.

Подсећа да је током прве две године било мутација од првобитне ‘алфа’ варијанте, закључно са омикроном, што је значајно утицало на клиничку слику пацијената.

„То је све значајно одредило оптерећење здравственог система. Захвални смо омикрон соју једино на томе што даје лакшу клиничку слику. Међутим, и даље постоји онај број пацијената који захтевају хоспитализацију, дакле, омикрон тој категорији изазива тешке упале плућа и са тиме се тешко боримо“, истакао је Удовичић.

Када је реч о последицама вируса корона, у свету је сада фокус на тзв. пост ковид синдрому, за који, како Удовичић каже, већ постоје студије.

„За омикрон варијанту још немамо студије, али знамо да и он изазива пост ковид синдром, било да је заражени имао тешку или благу клиничку слику. Имамо доста оних који чак нису ни имали симптоме, а после короне се жале на кратак дах, брзо замарање, лупање срца… Такође, морамо водити рачуна о томе да је и омикрон системска болест која даје пост ковид синдром“, појаснио је др Удовичић.

Када је реч о вакцинацији, Удовичић подсећа да Светска здравствена организација и даље препоручује вакцинацију као ефикасно средство заштите, како од болести, тако и од пост ковид синдрома.

„Сви који имају симптоме, треба да се тестирају управо због пост ковид синдрома, такође, да би знали да су заражени и себе изоловали. Врло је важно и да се на време оде у ковид амбуланту, како би се правовремено добили најсавременији антивирусни лекови, које је држава обезбедила“, поручио је он.

У ковид болници на Карабурми тренутно се лечи 30 оболелих од вируса корона, а међу њима нема младих, већ су сви старији пацијенти.

На интензивној нези је четворо пацијената, од којих троје у врло тешком стању на респиратору.

„Младих нема, јер су они углавном асимптоматски случајеви, али болница и даље ради са 40 одсто капацитета“, казао је др Удовичић.

Он је апеловао на све који осећају симптоме респираторних инфекција, попут повишене температуре, болова у мишићима, малаксалости, да се изолују, било да се ради о вирусу грипа или корона.

„Они морају да се изолују и да не преносе вирус даље у породицу или колектив. Очекујемо у новембру све више вируса грипа и других вирусних инфекција. Треба и даље да се пазимо, да у затвореном, где је доста људи, носимо маске, да се препоручене категорије вакцинишу против вируса грипа и тиме спрече озбиљније последице, али и ширење инфлуенце“, закључио је др Удовичић.

ТопПрес/  Извор: Танјуг