Фото: ТопПрес

Председник Удружења пољопривредних произвођача „Стиг“ Недељко Савић изјавио је данас да су представници пољопривредника који су били данас на разговорима у Влади Србије, прихватили понуду и да неће више блокирати путеве.

„Наше удружење и остала која су била на састанку у влади прихватила су понуду. Чекамо реализацију тога“, рекао је Савић за Танјуг.

Савић је рекао да су пољопривредници договорили да се постојеће субвенције по хектару обрадиве земље са 9.000 динара подигну на 18.000.

Постојеће даџбине за наводњавање биће смањене за 50 одсто, док ће од 1.јануара 2024. бити у потпуности укинуте, рекао је он.

Такође, како је навео, договорено је да се од 1. јануара. 2024. године на дизел гориво за пољопривреднике за 100 литара по хектару не обрачунавају акцизе и ПДВ.

Преговори представника пољопривредника са премијерком Аном Брнабић и министром финансија Синишом Малим трајали су данас више од пет сати у Влади Србије.

Међу главним захтевима пољопривредника, како је раније саопштено, било је повећање субвенција по хектару обрадиве површине, да премија за литар млека уместо 15 буде 20 динара, као и да минимална откупна цена млека буде 78 динара по литру плус ПДВ.

Такође, пољопривредници су захтевали да се на дизел гориво за пољопривреднике за 100 литара по хектару за ратарске културе и 300 литара за повртарске културе не обрачунавају акцизе и ПДВ.

Поред тога захтевали су увођење прелевмана на млечне производе и да се субвенције по крави, које тренутно износе 30.000 динара увећају за 10.000 динара.

Међу захтевима су биле и субвенције од 35.000 по хектару за све пријављене површине и укидање ограничења за субвенције до 20 хектара.

Окончан протест сточара у Мачви

Након састанка у Влади Србије са премијерком Аном Брнабић, министрима пољопривреде еленом Танасковић и финасија Синишом Малим, окончане су блокаде у Мачви.

Пољопривредници који су четири дана тракторима и механизацијом блокирали центар Богатића и околна села, у поподневним сатима напустили су блокаде.

Како су рекли, након разговора добили су обећања да ће део њихових захтева бити испуњен.

Састанку је присуствовало седам удружења пољопривредника, међу којима и Удружење произвођача млека „Наше млеко Мачва“, који су данима протестовали у више градова Србије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТС