foto-tanjugfoto-tanjug

Удружење за заштиту потрошача Ефектива оценило је данас да је увођење додатног техничког прегледа за возила старија од 15 година супротно Уставу Србије јер дискриминише возаче лошијег имовинског стања, и да неће допринети повећању безбедности на путевима.

Нови правилник о техничком прегледу возила, који је ступио на снагу 5. јула, како указује Ефектива, дискриминише власнике возила старијих од 15 година на основу једног критеријума „који не мора нужно да значи да је возило у лошем стању, и да ће велики број власника таквих возила морати да их прода“.

У саопштењу тог удружења се наводи да тај пропис погодује продавцима аутомобила, нових и половних, јер ће добар део власника возила старијих од 15 година, због великог намета који се уводи, бити принуђен да прода старо и купи новије возило.

„Корист би у том случају могле имати и банке и лизинг куће“, сматра Ефектива.

Додаје се да је са садашњим квалитетом инфраструктуре нелогично да возила старија од 15 година праве велики број несрећа, јер су возачи свесни квалитета својих аутомобила.

„Возачи скупљих возила су велики узрочници саобраћајних незгода, управо зато што квалитет путева не одговара могућностима и снази новијих возила. Људски фактор је такође чест узрок незгода, а то опет нема везе са старошћу возила“, истиче се у саопштењу Ефективе.

Удружење се противи и унифицирању цене обављања техничког прегледа, јер она мора бити тржишно одређена на бази квалитета услуге која се пружа.

ТопПрес/ Извор: Бета