Фото: ПрофимедиаФото: Профимедиа

Освећењем нових просторија у Ердоглији, Удружење оболелих од мултипле склерозе Шумадије обележило је 25 година постојања и рада. На територији Шумадије је нешто мање од 300 оболелих, а у Крагујевцу удружење окупља 180 чланова.

Циљ Удружења је да се обезбеде развој и примена висококвалитетних стандарда лечења и пружање подршке оболелима и члановима њихових породица.

Једна од првих, од укупно 17 организација оболелих од мултипле склерозе на територији Србије, обележила је јуче јубилеј и велики дан за све чланове јер су од Градске управе за имовину добили нове просторије по бенефицираној закупнини. Град Крагујевац и Градска управа за здравствену и социјалну заштиту пружа подршку Удружењу финансирањем рада на годишњем нивоу до 250 хиљада динара, али и у смислу пружања информација, превенције дискриминације, елиминације стигматизације, веће видљивости њихових потреба. Поред тога, Удружењу помажу око апликовања за друге врсте пројектних активности или у проналажењу нових донатора за неопходне апарате.

Говорећи о раду Удружења, Јасмина Брајковић, председник републичке организације оболелих од мултипле склерозе и секретар Удружења у Шумадији, присећа се оснивања 1993. године, велике воље и ентузијазма неколицине чланова са врло малим знањем о свему па и о болести и тек опстајања удружења. „За 25 година рада постигли смо много тога уз помоћ цркве, добротворних и хуманитарних фондова, људи добре воље из Србије, Италије, Грчке а круна свега је нови простор који нам је уз сву досадашњу подршку омогућио град и ресорне градске управе“.

„Поред креативних радионица које се овде одржавају имамо и психосоцијалне радионице у оквиру којих психолози раде са нама и нашим породицама. За сада немамо физиотерапеута који нам је веома потребан, али ћемо се потрудити да кроз неке друге пројекте и ту услугу обезбедимо за наше чланове. Од продаје производа које овде правимо планирамо да купимо портабл машину која има магнете, струју и ултразвук да би физиотерапеути могли да раде са члановима који су тешко покретни или потпуно непокретни. Ове просторије су наша друга кућа“, објаснила је Јасмина Брајковић.

TопПрес/ Извор: ИнфоКГ