Удружење произвођача млека у Србији (УПМС) оценило је данас да је направљен помак ка стабилизацији цена сировог млека.

„Поред раста готово свих трошкова који су значајно пореметили наше пословање у последњих 10-12 месеци, па чак у једном тренутку довели у питање и сам опстанак фарми, садашње стање је неупоредиво боље од периода који је иза нас“, саопштио је УПМС.

Реагујући на поједине наводе из медија и са друштвених мрежа, наводи да као највеће удружење произвођача млека у Србији жели да укаже на чињеницу да ситуација у последњих четири, пет месеци у њиховој бранши изгледа битно другачије.

Како кажу, помак у стабилизацији је започет од краја другог квартала и почетка трећег квартала прошле године, а и озбиљније од октобра или новембра, због великог повећања откупне цене сировог млека.

„Паралелно са увећањем откупне цене сировог млека, у чему предњачи компанија Имлек која је уједно наш највећи откупљивач и партнер, држава је подизала премију за сирово млеко и то са седам на 10, па на 15 динара, што је свакако помогло да се данас налазимо у позицији која нашу производњу чини одрживом“, наведено је у саопштењу УПМС.

Истовремено су, кажу, свесни чињенице да се произвођачи налазе у периоду који је нарочито важан, због припрема за сетву када су трошкови у пора

Такође, уверени су да ће откупљивачи и држава задржати откупне цене и тиме подстицати произвођаче у наредном периоду, јер би њеним умањењем веома брзо довеле до позиције у којој су произвођачи недавно били и не би могло да се обезбеди стабилно снабдевање сировим млеком.

ТопПрес/ Извор: Танјуг