Foto udruzenjeFoto udruzenje

Топола- Данас је 16 година рада установе која води бригу о особама са сметњама у развоју. Ово удружење броји око 35 чланова  деце, младих и одраслих који  “ Загрљај“  редовно посећују.

Удружење“ Загрљај “ основано је 13. фебруара 2002. године. Од тог дана мисија удружења је унапређење квалитета живота особа са сметњама  у развоју и њихових породица на територији општине Топола.

“ Вредности на којима темељимо рад су хуманост и солидарност, поштовање људских права, уважавање различитости, равноправност и антидискриминација. Удружење пружа подршку ментално недовољно развијеним особама и особама са другим врстама сметњи/ инвалидитета путем психосоцијалних, едукативних, креативних, радно окупационих, музикотерапијских  и других програма“, изјавила је за ТопПрес председница удружења Славица Ђурић Павловић.

Од оснивања 2002. године, “ Загрљај“ је члан Републичког Савеза за помоћ ментално недовољно развијеним особама, уз чију подршку се реализују програмске активности Удружења.

“ Toком 16 година рада покренули смо бројне пројекте подршке деци, младима и одраслима са сметњама у развоју/инвалидитетом, стручно се усавршавали на едукацијама, семинарима, учествовали кроз пројекте у пилотирању нових социјалних услуга (помоћ у кући, 2008 године; предах-2011.године, лични пратилац детета 2015.год.)  На листи донатора  наших пројеката налазе се: USA-ACDI/VOCA, Фонд за социјалне иновације, Opto international AB-SIDA, GRM international Brisbаnе, Европска Унија-Европскa агенцијa за реконструкцију, Save the children UK, Министарство културе и информисањa, Министарство за рад, запошљавање, борачка  и социјална питања, Општина Топола“ истакла је Ђурић Павловић.

Да је рад  ове установе препознат као квалитетан и друштвено одговоран сведочи највеће  општинско признање- Повеља пресвете Богородице, за допринос развоју општине Топола, коју су освојили вредним радом 2012.године.

Од децембра 2016. године  “Загрљај“  је на основу решења Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања лиценцирани пружалац услуге социјалне заштите Лични пратилац детета.

“ Осим редовних, програмских активности, удружење у 17.годину рада улази са два пројекта  “Лични пратилац детета за децу са сметњама у развоју“, који финансира општина Топола и “Стручна подршка деци са проблемима у понашању и њиховим породицама“ финансираним од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања“ закључила је Павловић.

ТопПрес