Уџбеници, свеске и пратећи прибор за основце поскупели су чак и за 50 одсто, па је тако за један уџбенички комплет ове године потребно издвојити и 18.000 динара.

Директор Основне школе „Кнегиња Милица“ и руководилац актива директора основних школа Новог Београда Дарко Егер каже да су нове цене уџбеника наметнули тржишни услови.

Сведоци смо поскупљења на тржишту разних производа, самим тим и енергената и уџбеника. Поскупеле су и свеске и сав пратећи материјал, цене су претходних година биле ниже“, рекао је Егер и навео да се ипак, уз добру сарадњу родитеља и школе, може омогућити набавка уџбеника на рате, а колико ће рата бити зависи од уговора који се потпише, а који се дефинише одлуком Савета родитеља.

На питање од којих се све издавача набављају уџбеници, Егер наводи да је раније постојао један издавач, а да их данас има пуно, након што је наша земља отварањем кластера за придруживање ЕУ прихватила и одређене тржишне услове пословања.

Егер је додао да је Град Београд годинама омогућавао и бројне погодности, попут поделе бесплатних уџбеника за одређене разреде.

Када је реч о половним уџбеницима, Егер тврди да они нису увек јефтинији од оригинала, те да у вези с њима има и других проблема, попут оног да Закон о уџбеницима омогућава сукцесивну промену уџбеника и уколико је школа променила уџбенике, они се не могу наслеђивати.

ТопПрес/ Извор: Танјуг