Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Угоститељи траже да бакшиш законски буде 10 одсто

14

Пословно удружење хотелско угоститељске привреде – ХОРЕС, предложило је да се законски регулише питање напојнице и да се бакшиш лимитира до 10 одсто рачуна и региструје у каси, преноси Танјуг.

Ова иницијатива је прослеђена Министарству финансија и Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Како из овог удружења наводе, корист од законског регулисања напојнице би имали сви – гости, особље, предузетници и држава.
Директор ХОРЕС-а Георги Генов рекао је за Танјуг да проблем пореског третмана и опорезивања напојнице већ дуже оптерећује пословање хотелијера и ресторатера у Србији.

Навео је да сад Пореска инспекција, ако код запослених нађе вишак новца у односу на стање у благајни, против послодаваца подноси прекршајне пријаве за прекршаје за које су запрећене драконске казне које се крећу до два милиона динара за правна лица и до 500.000 динара за предузетнике. Уз то, изриче им се мера привремене забране обављања делатности у трајању од најмање 15 дана.

У ХОРЕС-у кажу не постоји начин да се напојница плати кредитном картицом уз рачун за угоститељске услуге, чиме се гости усмеравају да новац дају у готовини, што опет ствара проблеме.

Законско регулисање напојница би, како наводе, хотелијерима и ресторатерима омогућило да у својим пословним књигама евидентирају бакшиш у готовини или преко платне картице, да на њихов износ плате порез и да након тога тај новац расподеле међу запосленима.

У ХОРЕС-у наводе да та област није била регулисана раније због тога што држава није имала техничке могућности да контролише такве исплате, али да се са појавом фискалних рачуна и безготовинског плаћања појавила потреба да се то питање прописима дефинише.

Они наводе да је пракса у Србији да се конобарима оставља напојница до 10 одсто од цене наплаћене услуге, док се мањи износи, али не тако често, дају приликом ношења пртљага или плаћања услуга у хотелима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

 

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup