Бивши ректор Унивезитета у Крагујевцу (УКГ) Небојша Арсенијевић и бивши декан Медицинског факултета Предраг Чановић, ухапшени су данас по налогу краљевачког Вишег јавног тужилаштва.

Како је Танјугу речено у Посебном одељењу за сузбијање корупције, у току је испитивање Арсенијевића и Чановића по кривичним пријавама на основу којих су ухапшени.

Медији преносе да су Арсенијевић и Чановић ухапшени због сумње на злоупотребу службеног положаја и малверазација око диплома.

МУП: Радили противно прописима

Министарство унутрашњих послова саопштило је данас да су ухапшени бивши ректор Универзитета у Крагујевцу Н. А. (1958) и некадашњи декан Медицинског факултета П. Ч. (1959), због сумње да су, противно прописима за упис страних држављана, уписали 45 држављана Хрватске на трећу годину студијског програма Струковна медицинска сестра/техничар.

Према наводима МУП, они су то урадили у школској 2013/2014 години, одржали наставу и издали дипломе за 44 од тих студената.

Како се сумња, П. Ч. је противно прописима обавио упис и омогућио школовање на трећој години струковних студија за укупно 45 медицинских сестара које су прве две године студија завршиле на факултету у Зеници, дислоцираног са наставом у Пули, која се води под ознаком Европски центар за мир и развој, при чему су студенткиње уговоре потписале са Европским центром за мир и развој.

Полиција га терети и да им је омогућио издавање 44 дипломе о стеченом стручном називу Струковна медицинска сестра/техничар, а да нису ни измириле своје финансијске обавезе на које су као страни студенти биле у обавези и на тај начин оштетили Универзитет у Крагујевцу за 2.700.000 динара.

Буџет Србије су, истовремено, на име неуплаћених такси по поднетом захтеву за признавање стране високошколске исправе, оштетили за 314.100 динара, а Медицински факултет у Крагујевцу, на име неуплаћених школарина, за 5.692.250 динара.

Ухапшени Н. А. се сумњичи и да је посредовао да П. Ч, противно прописима, омогући одбрану докторске дисертације једном хрватском држављанину и студенту Европског центра за мир и развој и омогући издавање дипломе о стеченом називу доктор наука, а да кандидат није ни био уписан као студент факултета, нити је измирио своје финансијске обавезе према факултету и универзитету.

Због истог се П. Ч. терети да је тој особи омогућио одбрану докторске дисертације, иако је знао да кандидат није ни био уписан на докторске студије Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

Омогућавајући одбрану докторске дисертације и издавање диплома хрватском држављанину, осумњичени су оштетили Универзитет у Крагујевцу за најмање 80.000 динара, буџет Србије на име неуплаћене административне таксе од 6.980 динара и Факултет на име неуплаћених школарина, на коју је као страни држављанин био у обавези да плати у укупном износу од 6.970 евра.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, ФоНет