Укидање ванредног стања очекује се сутра, а већ од четвртка неће бити полицијског часа, али неке мере уведене током борбе са вирусом корона остају и даље на снази.

Рукавице и маске биће обавезне у јавном превозу, али и ресторанима и кафићима, социјална дистанца остаје на снази, забрана јавних окупљања, нема наставе у школама – остаје настава на даљину, нема биоскопа и позоришта.

Члан Кризног штаба епидемиолог Предраг Кон рекао је недавно да се укида ванредно стање у Србији, али да остаје проглашена епидемија од посебног значаја, као и пандемија од стране Светске здравствене организације, која подразумева и ванредне мере.

На снази остаје држање дистанце од два метра, до даљег ће морати да се избегавају контакти- загрљај, руковања, старији од 65 ће моћи да се крећу када год пожеле, али је препорука да и даље више времена проводе у својим домовима.

Лекари кажу да је важно примењивати основне мере заштите, како би се смањила могућност заразе вирусом корона – прање руку, дезинфекција површина са којима се долази у контакт.

Посебно је важно држати се дистанце у затвореном простору, али је опрез неопходан и на отвореном.

Шетња је дозвољена, али никако у групи.

Славља попут свадби, крштења, рођендана биће дозвољена од 15. јуна.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић заказала је седницу парламента за сутра, а посланици ће разматрати Предлог одлуке о укидању ванредног стања.

ToпПрес/ Извор: Танјуг