tanjug

Укидање роминга за земље Западног Балкана одавно није само економско питање, већ је и политичко. Већ дуже време постоји иницијатива да се потпише споразум за земље Западног Балкана о укидању ових намета, али је засад најизвесније да ће тај споразум парафирати Србија, Македонија, Босна и Херцеговина и Црна Гора, које су пре неколико година постигле договор о снижавању цена роминга.

Том договору хтеле су да се прикључе Албанија и српска покрајина Косово, а сада су све већи спољни притисци да се на то и пристане.

– У априлу следеће године у Београду ће бити одржан самит и Европска комисија очекује да се тада потпише споразум о укидању роминга за Западни Балкан – говори, за „Новости“, министар телекомуникација Расим Љајић.

Ми имамо договор између четири земље, али за Западни Балкан се подразумева Албанија плус Косово. Треба видети да ли ће се укинути роминг за Србију, Македонију, БиХ и Црну Гору или ће се чекати да буде можда потписан споразум за цео Западни Балкан, у априлу. Свакако, то је питање политике и статуса Косова у томе. Једна је идеја да се потпише споразум само за ове четири земље. То би практично значило да би роминг био укинут у лето 2021. године.

Према речима министра Љајића, период од две године биће потребан за прилагођавање и припреме, када је реч о потпуном укидању роминга. За ове четири земље, то би све могло релативно брзо да се заврши, али је политички спорно питање осталих.

Ипак, сигурно је и да се оператерима у нашој земљи не жури много са укидањем роминга, јер је јасно да се на томе добро зарађује.

Раније је постојала иницијатива да се потпуно укине роминг на простору Западног Балкана, односно да се и те земље прикључе Директиви за укидање роминга у ЕУ, која је за чланице ЕУ потпуно и укинула роминг. Од тога, ипак, ништа није било.

Одлазни позив 28 динара

Просечна цена одлазних позива у земљама региона – Македонија, Црна Гора и БиХ, износе 27,99 динара минут. Долазни позиви су 7,39 динара минут, а СМС – 8,89 динара. За земље ЕУ, просечна цена одлазних позива је 49,90 динара, уз успостављање везе 79,90 динара, долазни позиви 9,90 динара, уз успостављање везе 39,90, а СМС је 29,90 динара.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости