Укинута ванредна ситуација у Крагујевцу

Укинута ванредна ситуација у Крагујевцу

Крагујевац –  На територији града Крагујевца укинута је ванредна ситуација, која је проглашена 27. јуна прошле године, наводи се у саопштењу објављеном данас на званичном сајту града.

Ванредну ситуацију укинуо је градоначелник Никола Дашић на предлог Штаба за ванредне ситуације, а који је тако одлучио на основу мишљења Института за јавно здравље.

С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију на територији Крагујевца, где се бележи мањи број позитивних особа у односу на број тестираних и број становника, Институт сматра да су се стекли услови за укидање ванредне ситуације, истиче се у саопштењу.

У понедељак је тестирано 296 Крагујевчана, а потврђено је 20 новоинфицираних, што је 6,76 одсто у односу на број узоркованих брисева и 0,01 посто у односу на број од 180.000 становника.

„Град Крагујевац је пре свега здравственим, али и противепдемијским мерама дошао до тога да има много мањи број заражених. Иако је епидемиолошка ситуација стабилизована апелујем на све суграђане да и даље поштују мере које је прописао републички Кризни штаб“, рекао је градоначелник и командант Штаба Никола Дашић.

Он је додао да уколико се грађани и даље буду понашали дисциплиновано и уз вакцинацију очекује да ће се живот у Крагујевцу врло брзо вратити у нормалу.

Дашић је за Танјуг одлуку о укидању ванредне ситуације описао као „гол у другом полувремену“.

„Ми смо негде у септембру покушали да изађемо из ванредне ситуације, међутим кренуле су тада нагло да расту бројке и то је једноставно било немогуће учинити али сада у овом полувремену, да тако кажем спортским речником, међу градовима смо с најбољим бројкама у Србији и на препоруку Института за јавно здравље Кризни штаб је укинуо ванредну ситуацију у Крагујевцу“, навео је градоначелник.

Напоменуо је да и даље важе мере Републичког Кризног штаба, али да оне оштрије мере које су у Крагујевцу биле на снази од увођења ванредне ситуације, попут скраћеног радног времена продавница и локала, сада више не важе.

„Ми у овом тренутку пратимо релаксирање мера које Кризни штаб дозвољава, не морамо више да се држимо уредбе Владе Србије где је градовима са ванредном ситуацијом ограничено време рада локала И неких других објеката у неком строжијем смислу него у осталим градовима“, објаснио је градоначелник.

Иначе у Крагујевцу је до понедељка, 10. маја, прву дозу вакцине примило је 60.330, а комплетно је вакцинисано 49.809 грађана.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI