Укупне штете у државним шумама Србије у 2023. години, исказане по запремини дрвета, износе 264.633 кубних метара, од чега је близу 24.000 кубних метара штете настало под људским утицајем, објављено је данас на сајту Републичког завода за статистику.

Дејством елементарних непогода, као што су ветар, киша, град и снег, проузрокована је штета од 186.047 кубних метара запремине дрвета, што износи близу 70 одсто укупних штета насталих у државним шумама.

Велику штету је изазвала такозвана суперћелијска олуја у јулу 2023. године, нарочито на територији Војводине. Санација ових штета траје и даље. У 2023. години евидентирано је 13 пожара у државним шумама, при чему је оштећена запремина дрвета од 680 кубних метара.

У приватним шумама није било пријављених пожара. Штете од биљних болести у државним шумама у 2023. години износе око 43.000 кубних метара. Подаци о штетама насталим у шумама прикупљају се по типовима шума и по узроцима настанка штета, а исказују се у кубним метрима за посечену запремину дрвета и у хектарима за обухваћену површину.
Под посеченом запремином дрвета подразумева се запремина оштећеног дрвета мерена на пању у дубећем стању, док се површина, на којој је штета настала, утврђује премером или проценом.

У државним шумама евидентиране су штете од човека, штете од инсеката, штете од дивљачи и домаћих животиња, штете од елементарних непогода, штете од биљних болести и штете од пожара. Извештаје су поднела јавна предузећа за газдовање шумама: „Србијашуме“ и „Војводинашуме“, као и јавна предузећа националних паркова и јединице у саставу осталих предузећа и земљорадничких задруга које се баве делатностима из области шумарства.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

CAPTCHA