Јануар асоцира на гужве у продавницама, пуне угоститељске објекте и редове на касама. Ако вам је досадило да тражите готовину у новчанику или чекате кусур – рачун можете платити и бесконтактно мобилним телефоном или паметним сатом што омогућава већина банака у нашој земљи.

Тиха револуција у дигитализацији плаћања – тако су финансијски стручњаци описали потвду компаније Гугл да је њен елетронски новчаник од краја августа прошле године доступан у Србији, поред већ постојећег Епловог. А према истраживању – такву могућност код нас подржава чак 96 одсто терминала за плаћање.

„У данашње време велика већина нас мобилни уређај има са собом и користимо их свакодневно за комуникацију, информисање, забаву, тако да је природан наредни корак у њиховом коришћењу за плаћање, а то је могуће путем коришћења мобилних новчаника“, наводи Мирјана Берић, директорка за пословни развој Мастеркарда.

Подељена су мишљења грађана обесконтактномплаћању моблним телефоном.

„Не, не користим. Имам еБанкинг, користим плаћање каритцом али не мобилним телефоном“, каже један од анкетираних.

Његова суграђанка наводи да још увек није прешла на тај начин плаћања.

„Вероватно је безбедније него носити готове паре у новчанику али ето, још нисам прешла“.

Продавци наводе да су млади људи углавном ти који користе бесконтактно плаћање са мобилним телефонима.

„Неопходно је само да додају картицу у свој мобилни новчаник, било да се ради о Епл или Гугл уређају и да користе моблни телефон као средство плаћања односно, једноставно га принесу ПОС теминалу“, објашњава Растко Ницић из Уникредит банке.

Једноставно, али да ли је и безбедно?

Коришћење мобилног телефона за плаћање заснива се на НФЦ технологији која омогућава бежичну комуникацију уређаја на малим удаљеностима, а поседују је сви модернији телефони и сатови.

Поред бесконтактног плаћања НФЦ технологија се може користити и за откључавање аутомобила и стана или као пропусница за улазак на посао. Једноставно јесте али колико је безбедно?“

„Морате да чувате мобилни телефон јер је он ваша платна картица, јер ако га неко украде он ће имати пруступ вашим плаћањима. Друга ствар је да пазите, да чувате телефон од неких вируса и непожењих апликација. Водите рачуна шта инсталирате у свом мобилном телефону“, наводи Горан Куњадић, стручњак за сајбер безбедност.

Растко Ницић из Уникредит банке каже да је овај вид плаћања нешто безбеднији јер картица није са нама, нити неко може да прекопира податке са ње.

„У комуникацији са трговцем не преносе се подаци о самој платној картици већ се користи такозвани токен за плаћање. Тако да у том случају овај вид плаћања је и нешто безбеднији јер немамо физички картицу присутну нити неко може да прекопира податке са саме картице“, додаје Ницић.

Појединстовљени начин плаћања лакше извлачи новац, па не би било лоше и приштедети зараду, а како у мобилном телефону држимо виртуелне банковне картице, личне податке, кључеве…. стручњаци понављају – добро га чувајте.

ТопПрес/ Извор: РТС