Топола – Висока цена нафте натерала је пољопривреднике пре неколико година да уместо у кухињи сунцокретово уље користе у њиви. Имајућу у виду тренутну ситуацију, многи послови у пољу ће се и ове сезоне највероватније завршити захваљујући зејтину који ће се наћи у резервоару пољопривредних машина.

„Сада је цена литре нафте и литре скоро изједначена, али најближа пумпа је од мог села удаљена око 30 километара, тако да ми је исплативије да сипам јестиво уље у резервоар. Купим га у најближој продавници и на то иде моја машина. На тај начин су на мом имању обављени први пролећни радови и припрема за сетву“, каже за РИНУ пољопривредник Драган Јовановић из Тополе.

Он додаје да је потрошња иста тако да трактор ради без промене. Машине су се успешно прилагодиле новом енергенту, рад мотора је исти само се уместо непријатног мириса нафте за време рада трактора сада шири мирис загрејаног уља налик оном из кухиње за време припреме ручка.

„Од када користим зејтин уместо нафте нисам имао никаквих проблема у раду трактора . Једино што је занимљив мирис који се шири пољима док се обрађује земља. На пар стотина метара око трактора се осећа мирис сагорелог уља који неодољиво подсећа на мирис који осетимо када неко у комшилуку пржи палачинке или крофне тако да се око мене док орем сакупи све што има шакала и лисица у том делу атара“, рекао је Јовановић.

Фото: РИНА

Начин коришћења као и рачуница сељацима су савршено јасни. Посао у пољу можда чак и лакше иде јер мирис уља држи стомак ситим.

„Ни ја не огладним као раније, јер ми се све чини да стиже храна па посао иде лакше“, закључује кроз осмех овај пољопривредник.

ТопПрес/ РИНА