Уместо нафте пољопривредници у трактор сипају зејтин

Уместо нафте пољопривредници у трактор сипају зејтин

Топола – Висока цена нафте натерала је пољопривреднике да уместо у кухињи сунцокретово уље користе у њиви. Ове године многи послови у пољу одрађени су  захваљујући сунцокретовом уљу.

Трактори су се  успешно прилагодили новом енергенту, рад мотора је исти само се уместо непријатног мириса нафте за време рада трактора сада шири мирис загрејаног уља налик оном из кухиње за време припреме ручка.

„Због превисоке цене нафте били смо принуђени да се довијамо на разне начине да уштедимо. Један од начина је и овај да  користимо сунцокретово јестиво уље уместо нафте. Цена литра нафте је око 170 динара а цена литра зејтина око 90 динара. Разлика је 80 динара по литру“, тврди Драган Јовановић, пољопривредник из села Загорица.

Уље замењује нафту, фото: ТопПрес

Јовановић додаје да је потрошња иста тако да трактор ради без промене.

„У резервоар се сипа 10 литара евро дизела, један литар бензина, 40 литара сунцокретовог уља. То укупно кошта око 5.500 динара, док исто толико нафте кошта око 8.500 динара. Значи уштеда је око 50 евра на сваких 100 литара . Да бих поорао 10 хектара потребно ми је око 400 литара горива, уштеда 200 евра“, открива за ТопПрес Јовановић.

Начин коришћења као и рачуница сељацима су савршено јасни. Посао у пољу можда чак и лакше иде јер мирис уља држи стомак ситим.

„Од када користим зејтин уместо нафте нисам имао никаквих проблема у раду трактора . Једино што је занимљив мирис који се шири пољима док се обрађује земља. На пар стотина метара око трактора се осећа мирис сагорелог уља који неодољиво подсећа на мирис који осетимо када неко у комшилуку пржи палачинке или крофне тако да се око мене док орем сакупи све што има шакала и лисица у том делу атара. Ни ја не огладним као раније јер ми се све чини да стиже храна па посао иде лакше“, рекао је Јовановић.

ТопПрес