Фонд солидарности културних радника Србије позвао је данас све пандемијом социјално угрожене уметнике и раднике у култури да се до 6. августа пријаве за доделу једнократне помоћи од 30.000 динара.

Позив је упућен јер су многи уметници и културни радници због последица пандемије и немогућности рада током и након ванредног стања остали без већег дела или чак свих прихода.

Право на 30.000 бруто имају сви уметници и културни радници без обзира на чланство у удружењима, само што је у том случају потребна потврда о сарадњи коју им могу издати удружења кооснивачи Фонда, институције културе, као и удружења за чији кредибилитет гарантују кооснивачи Фонда солидарности.

Новац уз потврду могу тражити други културни радници од чијег непосредног рада зависи продукција културних и уметничких догађаја, попут модела, статиста, техничара, помоћног особља. Помоћ није намењена слободним уметницима, онима који су регистровани као привредници, којима су по основу хонорарних уговора одобрене мере помоћи локалне самоуправе и онима у сталном радном односу.

До сада су средства прикупљена путем донација Фонда за отворено друштво, Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) и FundAction платформе, као и Фондације Хајнрих Бел која је подржала припрему Фонда солидарности.

Иначе, иницијатива за оснивање Фонда солидарности потекла је од Удружења ликовних уметника Србије, Асоцијације Независна културна сцена Србије, Савеза удружења ликовних уметника Војводине, Сервиса за савремени плес, Међународног удружења ликовних критичара АИЦА – Секције Србија

ТопПрес/ Извор: Танјуг

2 thoughts on “Уметницима и радницима у култури једнократно 30.000 динара”

Comments are closed.