Невероватан притисак, поготову на локалне медије, стигао је заједно са новим законом, односно уредбом, која је потпуно обесмислила пројектно финансирање медија. У тим новим правилима наметнута су таква решења, да скоро 90 одсто медија у Србији неће моћи да их испуни, док са друге стране, и пројектно суфинанирање неће бити исплативо и захтеваће читаву администрацију у реализацији. При том, они који су доносили правилник све су учинили да их медији не могу у потпуности испоштовати, што их уводи у ризик да иако добију новац, због разноразних ревизија и зачкољица улазе у опасност да морају враћати новац са каматним стопама. Посебна прича су чланови комисије који ће одлучивати о додели средстава. Тако ће нам у Крагујевцу, Чачку или Нишу поново медијима делити новац грађана људи као што је неки Грухоњић или Гаши и њима слични „научници” који ће једино моћи да имају 100 поена, што ће их без сумње кандидовати у комисије. Тако ће узалуд бити предлози медијских удружења, да на пример неко ко има факултет, 20 година стажа у медијима неће имати довољно поена, јер ће их ови доктори наука надмашити у бодовању, каже Гвозден Николић председник Удружења медија и медијских радника.

„Питам Дејана Стојановића из Министарства информисања, који се силно потрудио да донесе оваква решења, да ли ће осећати грижу савести ако ова наметнута правила ставе кључ у браву стотинама медијских кућа, или му је далеко дража награда Европљана којима у својим земљама не пада на памет да донесу овакве мере. Јасна ми је намера свих оних који су толико притискали државу да усвоји оваква правила, али морам да скренем пажњу да ће таква правила и правилници бити погубни по медијску сцену Србије. Тврдим, да су исти људи и иста удружења, НУНС, УНС и њихови сателити, извршили сечу медија 2008. године а сетите се да је скоро сваки град имао локалну телевизију које су, ваљда зарад, плурализма и објективног информисања, како су тврдили, продавали у бесцење а посленике јавне речи растерали и отпустили. Поново се надвија црн облак над медијску сцену Србије и дај Боже да нисам у праву али ускоро ћемо гледати помор медија само су средства уништења другачија. Зато позивам све локалне самоуправе да не расписују конкурсе за медијско суфинансирање, јер ће та средства грађана отићи ко зна коме на рачуне, а највише онима који већ годинама трубе како је Србија пропала земља, како у њој влада мрак и насиље и како су, гле чуда, медијске слободе веома угрожене”, нагласио је председник УММР-а Николић.

Иначе, данас је у Крагујевцу одржана обука медија којима су предочена нова правила. Представници већине медија сматрају да су нови услови за конкурсе потпуно неприхватљиви. Следећа обука је заказана за Београд и Нови Сад након чега би требало да надлежно министарство распише конкурсе. Локалне самоуправе имају обавезу да то исто учине до 1. марта.

ТопПрес/ ГЗС/ УММР