Унапредити постојеће мере заштите од насиља над женама

Унапредити постојеће мере заштите од насиља над женама

Подршка женама жртвама насиља мора бити приоритет читавог друштва, а реакција надлежних органа на пријављено насиље ефикаснија, каже повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Јанковић поводом националног Дана сећања на жене жртве насиља подсећа да из године у годину фемицид постаје све израженији проблем, са којим је суочена и Србија.

Наводи да је од почетка године до средине маја, према наводима из медија и подацима цивилног друштва, убијено 13 жена, што, каже, потврђује да је проблем насиља над женама и даље веома присутан.

Указује да чешћим пријављивањем насиља жене показују да су оснажене, упркос чврстим стегама патријархата.

Због тога поручује да подршка жртвама мора бити приоритет читавог друштва, али и да реакција надлежних органа на пријављено насиље мора бити ефикаснија.

Повереница упозорава да су недавни случајеви фемицида показали да је међу жртвама било и жена које су насиље претходно пријављивале, као и случајева поновљеног насиља, на шта је Повереник посебно указао Републичком јавном тужилаштву и Министарству правде.

Повереник је упутио и инцијативе за измену Закона о извршењу кривичних санкција која се односи на увођење обавезног обавештавања жртве о томе да се осуђени отпушта са издржавања казне, као и за измену Кривичног законика у циљу његовог усклађивања са Истамбулском конвенцијом.

„Без обзира на остварене помаке у систему заштите од насиља, неопходно је континуирано унапређење људских капацитета њихова стална едукација и међусобна координација, боља процена ризика али и проналажење нових метода у решавању проблема родно заснованог насиља“, каже Повереница.

Додаје да пракса примењена у неким државама може бити од користи нарочито у погледу коришћења савремених технологија, те закључује да је важно да државни органи одлучније покажу решеност да адекватно одговоре и на овакав вид насиља и да јавност информишу о предузетим мерама.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI