Ове недеље почиње упис ђака првака. Као и сваке године до сада, упис почиње првог дана у априлу, а траје до 31. маја. Од ове године има и новина за родитеље – неће морати до доносе извод из матичне књиге рођених и доказ о пребивалишту детета.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да ће ове године бити скоро 1.500 ђака првака више него прошле године. Они могу имати најмање шест и по, а највише седам и по година.

Родитељи су раније прибављали разна документа, док сада школе преко е-Управе набављају држављанство и пребивалиште. Родитељи доносе лекарско уверење и потврду да је дете саслушало обавезан предшколски програм.

Шарчевић је рекао да је министарство поставило за „јасан циљ да деца морају да се вакцинишу“ и да ће вршити притисак на родитеље.

„У системском закону о образовању имамо инструменте да родитеље натерамо да се држе својих дужности. Доводе до угрожавања свог детета, али и друге деце“, рекао је Шарчевић и подсетио да је законска обавеза родитеља да вакцинишу своју децу.

Шарчевић не очекује да ће школе имати проблем да набаве потребну документацију. Ако га имају, могу да се јаве кол-центрима преко е-Управе. Проблем, ипак, јесте интернет, јер све школе морају да имају е-дневник.

Брзина и проточност интернета могу да направе проблем и приликом наставе, јер су уведене велике промене.

„То су дигитални уџбеници и настава. Информатика је појачана, и пети и шести разред се раде по новом програму обавезности информатике. За седми разред је припремљен план и програм. Ово су веома брзе реформе, имамо велике промене у систему учења и наставе, што је најважније“, истакао је министар.

Оспособљен наставни кадар 

Младен Шарчевић је рекао да су најпре оспособили наставни кадар за основну дигиталну писменост и е-дневник, а затим и оне који ће предавати информатику.

Главни циљ су, истиче, повезане учионице. „Осим 2.000 дигиталних учионица које смо урадили у једној години, треба да урадимо 8.000 у наредном периоду“, истакао је Шарчевић и напоменуо да ће ђаци прваци имати дигиталну наставу.

Указује да то не значи да деца неће морати на пишу. Напротив, деца морају да развију моторику, али ће настава бити занимљивија и торба лакша, рекао је Шарчевић.

На питање како ће се надокнадити пет дана наставе изгубљених због грипа, Шарчевић је рекао да је та одлука на директорима школа, јер они имају аутономију. Истиче да није добро да то буде суботом због ђака који се тим даном такмиче, али и пробних испита за мале матуранте.

ТопПрес/ Извор: РТС