ТанјугТанјуг

Грозница око уписа у средње школе захуктава се ове недеље, пошто су прошле недеље мали матуранти решавали задатке из матерњег језика, математике и радили комбиновани тест.
У суботу је био дан за евентуалне жалбе, а коначни резултати и распоред будућих средњошколаца биће објављени 28. јуна. Сваки ученик израчунава број бодова с којима конкурише за упис у неку од школа, а већ наредног дана чека га састављање листе жеља где се уписује школа и профил за који је показано највише интересовања.

Као прву жељу ученици уносе профил за који имају највише интересовања, друга жеља је профил за који су мање заинтересовани, трећи још мање. Редослед написаних школа је битан, јер ће ученик бити распоређен у прву школу за коју буде имао довољно бодова. Неке од препорука су да се на листу напише минимум десет школа, од двадесет колико је највише. Када се попуњава листа, прво што се уписује је шифра образовног профила и она се преписује из конкурса који је објавило Министарство просвете, баш онако како је тамо написана. Једна од честих грешака је исписивање слова у шифри ћирилицом, иако је у конкурсу написана латиницом. Након исписивања, обавезно проверити да ли је шифра тачно написана.
Приликом попуњавања листе потребно је погледати колико су ученици ранијих година имали бодова при упису на одређене профиле, чиме се стиче јаснија слика о шансама да се дете упише на неки од жељених профила.

Битно је нагласити да не постоји универзална таблица или тачан број бодова који су потребни за упис ученика на неки од смерова, већ то зависи од интересовања ученика као и броја бодова које су освојили.

Након предавања листе жеља, чека се распоред ученика, односно редослед кандидата за упис у средње школе.

За ову годину главна је новина да је промењен систем бодовања за упис у средње школе. Испити из српског и математике носе највише по 13 бодова, а комбиновани тест 14 бодова. Тако ће максимални број могуће остварених бодова на завршном испиту износити 40, док ће успех током школовања носити највише 60 бодова. До ове године ђаци су за успех из школе добијали 70 бодова, док се матура вредновала с 30 бодова. Циљ је, како је наведено у Министарству, да се више вреднују знање које ђаци покажу на тесту.

Дакле, бодови остварени на основу успеха у основној школи, сабрани са бодовима оствареним на завршном испиту, представљају укупан број бодова с којим се ђак уписује у средњу школу. После пријава за листу жеља, следи распоред ученика по школама, који излази 8. јула. Потом следи упис ученика у средње школе 9. и 10. јула.

Други уписни круг за кандидате који нису уписани у првом кругу, почиње 9. јула када се предаје листа жеља.

ТопПрес/Извор: Дневник