Упутство за пријављивање младих за 100 евра на порталу Трезора; Здравственим радницима сутра по 10.000 динара

Упутство за пријављивање младих за 100 евра на порталу Трезора; Здравственим радницима сутра по 10.000 динара

Са циљем информисања младих који имају право на једнократну новчану помоћ државе у износу од 100 евра, Министарство финансија је покренуло кампању „Да кликнеш од среће“ под слоганом „И ја сто добијам исто“.

Наиме, у циљу континуиране подршке становништву услед пандемије вируса COVID-19, Влада Републике Србије омогућава свим држављанима Републике Србије од навршених 16 до навршених 29 година, који имају пребивалиште на територији Републике Србије и важећу личну карту, да у фебруару добију једнократну новчану помоћ у износу од 100 евра, односно 11.758,56 динара.

Закон о Привременом регистру држављана Републике Србије од 16 до 29 година којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 ступио је данас, 13. јануара 2022. године на снагу, што значи да сви држављани који су до данашњег дана напунили 16 година имају право на ову новчану помоћ, односно сви који пуне 30 година од сутрашњег дана, 14. јануара, па до краја године.

Пријаве за новчану помоћ ће трајати од 15. до 30. јануара 2022. године на порталу Управе за трезор, на адреси идп.трезор.гов.рс. Након уношења основних личних података (ЈМБГ, број личне карте и име банке), биће заведена пријава чији ће статус моћи да се провери на наведеном порталу. Уколико држављанин нема рачун у банци, потребно је само да изабере банку у којој ће му аутоматски бити отворен наменски рачун. Након обраде пријаве, пријављени држављанин ће износ новчане помоћи моћи да подигне са свог или наменског рачуна.

Примаоцима новчане социјалне помоћи и лицима у заводима за извршење кривичних санкција новчана помоћ се уплаћује без подношења пријаве.

Тачан износ новчане помоћи од 100 евра у динарској противвредности је 11.758,56 динара, а по званичном курсу динара према евру који утврђује Народна банка Србије на дан ступања на снагу овог закона, што је данашњи дан, 13. јануар 2022. године.

Здравственим радницима сутра по 10.000 динара

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је да ће здравствени радници сутра добити по 10.000 динара једнократне новчане помоћи, што је наставак континуиране подршке здравственим радницима, али и начин да им држава још једном каже хвала за све што чине за своју земљу и грађане.

„Као што смо и обећали, у петак, 14. јануара, здравствени радници у Србији, њих 122.462, добиће новчану помоћ у износу од по 10.000 динара. Реч је о здравственим радницима који су запослени у самом здравственом систему, у војно-здравственим установама, у заводима за извршење кривичних санкција, установама социјалне заштите, чији се рад финансира средствима из буџета, Заводу за спорт, Заводу за здравствену заштиту радника Железница Србије“, рекао је министар Мали.

Према његовим речима, подршка државе здравственим радницима је континуирана, и огледа се, како кроз једнократна давања, тако и кроз редовна повећања плата.

Синиша Мали је подсетио да су у новембру 2019. године плате медицинских сестара повећане за 15 одсто, а лекарима за 10 одсто.

„Када је почела пандемија корона вируса 2020. године, једна од првих мера коју смо донели било је ново повећање плата медицинским радницима за још 10 одсто. Потом су, у новембру исте године, сви запослени у здравственим установама добили једнократну помоћ од 10.000 динара“, подсетио је министар финансија.

Затим су, подсетио је Синиша Мали, од 1. јануара 2021. године, здравственим радницима поново повећане плате за 5 одсто, а ново повећање су имали и од 1. јануара ове године.

„Здравственим радницима су од 1. јануара ове године повећане плате, овога пута за 8 одсто, баш као и запосленима у Министарству одбране, запосленима на пословима здравствене заштите и неговатељицама у установама социјалне заштите, лекарима у заводима за извршење кривичних санкција и здравственим радницима у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије“, навео је министар Мали, додајући да су остали запослени у јавном сектору од 1. јануара ове године добили повећање плата од 7 одсто.

Министар је истакао и да су веома важни услови рада у здравственим установама, због чега држава сваке године издваја све више средстава из буџета како за набавку неопходне медицинске опреме и лекова, тако и за реконструкцију и изградњу клиничких центара, болница и домова здравља.

„То је још један начин да здравственим радницима кажемо хвала за све што су учинили и што чине за своју државу и за свој народ у овим тешким временима пандемије корона вируса. Држава је ту за здравствене раднике, брине за њих и спремна је да им помогне“, навео је Синиша Мали.

ТопПрес/ Извор: РТВ

KOMENTARI