Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас за Танјуг да се последња Уредба Владе Србије о ограничењу цена свих категорија свињског меса и трговачких маржи апсолутно примењује и да је Тржишна инспекција почеле да контролише њено спровођење.

„Чујем да се трговци буне, да им је мало. Знате како, морамо сви да поднесемо терет у овом времену које није баш нормално и ко год каже да све треба да функционише по принципима либералне и отворене економије, тај је нешто промашио. Све се променило у последњих неколико месеци“, оценио је Недимовић.

Он је рекао да треба питати произвођаче свиња да ли су задовољни, јер се цена живих товљеника креће од 140 до 160 динара по килограму.

„Кланичари мало шкргућу зубима, а трговци отоврено кажу да им је то мало, али знате како, све те ствари морамо да посматрамо на мало дужи период и најважнији су постошачи“, закљуцио је министар пољопопривреде.

Секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије (ПКС) Ненад Будимовић наглашава у изјави за Танјуг ако би све три карике у производњи: фармери, кланичари и трговци морали да седну и договоре јер Уреба се тиче трговаца и кланичара, али не и сточара.

„Ако имамо ограничење маржи и цена у производњи у кланичној индустрији, требало је на неки начин уредити и цену товљеника. Зато што кланичари имају одређену цену одређаних категорија свињског меса, а сировина односно живе свиње су остале слободне. Фармери, који су у последње време били стално на губитку, тренутно имају рентабилност производње и једноставно је дошло до тог дисбаланса у набавци живих свињја и производњи меса“, приметио је Будимовић.

Објаснио је да би таква ситуација могла да се одрази на смањење проиводње у кланицама, односно мањег откупа од произвођача, због тога што цена свиња није ограничена.

„Међутим, ми немамо довољно живих свиња и тај недостатак мора да се надокнађује увозом, а цене енергената, сточне хране и свих фактора који утичу на производњу су високе. У последње време постоји поново колебање цене кукуруза са 29 на 32 динара, тако да би било добро да се састану кланичари, трговци и фаремри да уговоре под којим условима се производи, како би сви имали рентабилност“, рекао је Будимовић.

Он је потврдио да је цена живих свиња од 250 до 260 динара по килограму, а да је њихова производна цена 225 динара.

„То јецена без ПДВ-а и зараде. Треба додати зараду, јер сви раде да би имали користи, а не да би производили губитке“, рекао је Недимовић.

Упозорио је и да би неизвесност у производњи могла натерати фаремре да одустају до узгоја свиња.

„Почетком године је смањен број крмача, па тиме и генетског потенцијала и наша производња је осуђна на смањење броја товљеника. Ми немамо довољно мушке прасади која треба да уђе у тов. Све су то параметри који повлаче једни друге и ову ситуацију са ценом меса треба превазићи што пре“, рекао је стручњак ПКС-а.

Будимовић је напоменуо како уредбе служе да би средиле тренутно сатање, али да се том проблему мора прићи стратешки.

„Билансе треба урадити, бар до краја године, почев од хране за животиње, преко броја живих животиња и производње резерви. Све то треба урадити и приремити и мислим да је то посао који захтева што хитније решавање“, закључио је Будимовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг