Уручени кључеви станова младим научницима у Крагујевцу, међу добитницима и ванредни професор Агрономског факултета у Чачку

Уручени кључеви станова младим научницима у Крагујевцу, међу добитницима и ванредни професор Агрономског факултета у Чачку

У Крагујевцу су данас младим научницима уручени кључеви 84 стана које је финансирала Влада Србије, од чега је три кључа свечано уручила премијерка Ана Брнабић.

Додељено је осам трособних, 17 једноипособних и 59 једнособних станова.

Уз премијерку Брнабић, кључеве стамбених објеката свечано уручују и градоначелник Крагујевца Радомир Николић, ректор Универзитета у Крагујевцу Ненад Филиповић и директор Јединице за управљање пројектима Драган Катуца.

Међу добитницима је и ванредни професор на Агрономском факултету у Чачку Универзитета у Крагујевцу Павле Машковић, који је рекао да му је изузетна част и задовољство што је један од добитника станова за младе научне раднике.

Ово значи мени и мојој породици с обзиром да ми је супруга такође професор на Универзитету у Крагујевцу. Обезбедио сам стамбени простор себи, тако да ће ми ово допринети како бољој вољи и жељи за наставним, тако и за научним радом – рекао је Машковић за Тањуг.

После доделе кључева, планирано је да премијерка обиђе Основну школу „21. октобар“ где ће присуствовати часу музичког и српског језика у дигиталној учионици, а након тога и посета згради Ректората Универзитета у Крагујевцу, где ће се обратити младим научницима који су добили станове.

У оквиру посете Крагујевцу, Брнабић ће, заједно с министаром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем, посетити општину Рача, где ће обићи радове на изградњи погона за прикупљање и пласман меда Савеза пчеларских организација Србије „Наш мед“.

Осим тога, планиран је и обилазак радова на изградњи деонице пута Рача-Лапово.

„Фонду за науку 500 милиона динара у 2019.“

У буџету за 2019. годину издвојено је 500 милиона динара за Фонд за науку, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић и најавила да ће у јуну бити расписан први конкурс за научне пројекте.

– Већ у следећој години планирамо да повећамо буџет за Фонд за науку са 500 милиона на пет милијарди динара само за научно-истраживачке пројекте са циљем да вам дамо могућност да радите онако како би радили у било којој земљи ЕУ или САД или било где другде у свету – рекла је Брнабић у згради Ректората Универзитета у Крагујевцу, где се данас обратила младим научницима који су добили станове.

– Ми ћемо наставити овај пројекат јер је то вазна компонента у томе да вам дајемо сигнал да нам требате, да вас ценимо и да зелимо да останете у Србији – рекла је Брнабић.

Наводећи да је образовање један од основних приоритета Владе Србије, премијерка је казала да јој се чини да никад виšе није улагано у образовање и у науку и у научно-истраживачку делатност.

– Не само да сам поносна због тога него мислим да је то једини начин на који ми сви заједно можемо да градимо друштво које је здравије и привреду која је конкурентнија – рекла је Брнабић.

Истакла да је Србија има огромне потенцијале које тек треба да искористи и да Србија свету тек треба и може да покаже оно што има и зна.

У центру свега тога су, додала је, образовање и наука.

Ректор: Стамбено питање важно за сваког младог човека

Ректор Универзитета у Крагујевцу Ненад Филиповић је рекао да је за младог цовека, без обзира чиме се бави, јако битно да реши стамбено питање.

– Да би квалитетно могао да се бави науком мора да има решено стамбено питање. Зато Универзитет у Крагујевцу свим силама ради на томе и зато ми је драго да смо већ доделили оволики број станова. Наравно, биће још конкурса јер има још станова који треба да буду подељени – рекао је он и добитницима станова пожелео да уживају у свом новом дому.

Градонацелник Крагујевца Радомир Николић је рекао да локална самоуправа има три основне функције – да брине о социјално угроженом становништу, о комуналној инфраструктури и да ствара амбијент за развој привреде, али да прве две не могу да буду остварене без треће, те да је стварање амбијента за развој привреде најважнија ствар, јер јака привреда развија град и побољшава квалитет живота људи.

ТопПрес/ Извор: Танјуг