Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да Србија има 667 милиона кубних метара ускладиштеног гаса, и да, уколико би се било шта десило са Балканским током, наши грађани немају шта да брину.

„Ми у наша четири складишта, једно наше и три изнајмљена, имамо тренутно 667 милиона кубних метара гаса. Да сутра пресеку, или направе саботажу, па се поново праве луди, иако се зна ко је извео саботажу у Балтику, па се сви правимо блесави да не би шкодили интересима земље, ми би преживели, а за друге не знам“ нагласио је Вучић.

На питање за уштеду енергије одлагањем грејне сезоне Вучић је казао да су то мале уштеде када се погледа земља.

„Уштеда од 50 милиона евра за 15 дана је мала за једну земљу, али свакако је боље да смо уштедели нешто него да то нисмо. Питам се чему грејање по оваквом времену“, казао је он.

Вучић је истакао да је прича око одлагања грејне сезоне услед топлих временских прилика показала сву злобу и пакост код неких људи који својој земљи желе увек да напакосте“, објаснио је он.

Вучић је казао да нема проблема у систему грејања.

Очекује нас паклена зима цена енергената у Европи, Србија се припремила

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нас очкујуе паклена зима због раста цена енергената у Европи, али да се Србија добро припремила и обезбедила резерве гаса.

„За пет до седам дана почиње хладније време и тада почињу да се троше резерве гаса у Европи. Јуче је цена гаса била свега 219, а данас је 450 долара за 1.000 кубних метара. Сваки дан ће сада то да расте, јер први кубни метри када почну да цуре из складишта, а нема новог дотока, цена одмах скаче и то одмах повећава цену струје“, упозпорио је Вучић након што је на војном полигону Пасуљанске ливаде присуствовао војној вежби „Маневри 2022“.

Прецизирао је да је на европском тржишту јуче цена струје била 156 евра, а данас је већ 240 евра по мегават сату.

„Хоћу само да вам кажем да то на дневном нивоу иде и по 50 одсто горе. Тако да ће бити паклено тешка зима. Наша земља се добро припремала. Јуче сам замолио Момировића да лично обиђе сва складишта, ја стварно не могу да стигнем“, рекао је Вучић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг