foto ilustracija pixabayfoto ilustracija pixabay

Страним инвеститорима биће омогућено да буду власници фабрика за производњу наоружања и војне опрему у Србији, предвиђено је новим Законом о производњи и промету наоружања и војне опреме, а чије се усвајање очекује у мају.

Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, каже за Тањуг да нови закон јасно дефинисе и могућност да инострани улагач буде део Одбрамбене индустрије Србије (ОИС) као и на који начин страни капитал може да уђе у државна војна предузећа.

– Закон дефинише могућност да стани улагач оснује компанију која производи наоружање и војну опрему. Страни улагач мора да има јасну стратегију инвестирања, претходне референце, као и да се његови планови уклапају у одбрамбену стратегију државе – каже Милорадовић.

Подсећа да је и до сада постојала могућност учешћа страног капитала у власништву државних предузећа, али да закон није био потпуно прецизан. Нови закон омогућава и да страна компанија може бити мањински партнер државним наменским компанијама са 49 процената у власништву.

Стране инвестиције у наменској индустрији су иначе већ присутне, попут предузећа „Лоренс Валтер Србија“ која је у потпуности у страном власништву, затим „Патримонс Аутомотива“ која је уложила новац у крушевачки 14. октобар. У Србији је поред осам предузећа из групације ОИС, регистровано још 55 произвођача наоружања и војне опреме од који су 42 у приватном власништву.

– Држава има стратегију по којој расте број тих предузећа и која дефинише како да се ојачају компаније без обзира на власништво и облик капитала – објашњава Милорадовић.

Од укупно 213 предузећа која се бави извозом наоружања и опреме, њих 63 су и произвођачи, а запошљавају 20 хиљада радника.

Милорадовић каже да оно што говори „у прилог жилавости наменске индустрије“, је то што је она из сопствених прихода успела у протеклих пет година да инвестира 114 милиона евра за обнављање технологија. Вредност уговорених послова осам предузећа наменске индустрије износила је прошле године 696 милиона долара, а висина извозних дозвола у 2017. години достигла је 888 милиона.

Годинама држава није улагала у домаћу одбрамбену индустрију која је опстајала захваљајујући сопственој производњи, а Милорадовић каже да је су ова предузећа у задњих пет година сама инвестирала у развој своје производње 114 милиона евра, од чега 31 милион прошле године.

– То значи да ова предузећа имају обезбеђене послове у наредне две године – каже Милорадовић.

Предвиђена су и нова улагања па је зато Влада одлучила да годишње инвестира 60 милиона евра у одбрамбену индустрију и установе Министарства и Војске, каже Милорадовић.

Милорадовић наводи да ће предузећима наменске (ОИС) до краја године прикључити још три.

– Предвиђа с технолошко груписање предузећа, али за сада још није одлучено да ли ће бити конзорцијум или неки други облик спајања – објашњава Милорадовић и прецизира да је реч је о групама индустрије муниције, индустрије електронских и авио компоненти као и индустрије теренских возила и наоружања.

Иначе, у осам предузећа наменске индустрије ради око 11.600 људи, а Милорадовић очекује да да ће број запослених до краја године у овим предузећима прећи цифру од 12 хиљада.

Додаје да се само на има пореза и доприноса запослених у наменској индустрији последњих пет година, у буџет Србије слило око 40 милијарди динара.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Танјуг