Топола – Млади брачни пар Александар и Александра Јокић из Тополе започели су на свом породичном имању производњу јагода 2016. године. За ову воћну врсту су се одлучили из разлога што је то прво воће које стиже код нас и што на малој површини може да се гаји  пуно садница. То је према њиховим речима економична производња јер уложен новац се убрзо врати.  Први плодови из њиховог узгоја очекују се половином априла.

„Гајимо јагоду сорту Алба на површини од 50 ари, тренутно имамо око 13.000 садница. Ми имамо на отвореном око 12.000 садница  док је у пластенику око 1000. То је јагода која даје плодове врхунског квалитета. Јагоде су једино воће код нас које захтева сталну негу, шишање, прихрањивање, заливање и прскање скоро током целе године. Сезона „сређивања“ јагода почиње почетком марта и завршава се у новембру, пред мразеве. Јесте то велики посао али је уносан. Улагања су велика, поготово ако је квалитет пречи од квантитета, као што је то случај код нас“, рекао је за ТопПрес Александар Јокић.

Александар Јокић, фото: ТопПрес

Алба је  сорта коју одликује изузетна крупноћа и сласт плода, изражена црвена боја и тежина која је око 70 грама. Ипак, проблем Јокићима представља откуп и недостатак радне снаге у време бербе.

„Откупљивачи тврде да је Алба сувише осетљива за транспорт у далеке земље као што је Русија, па не желе да ризикују. С друге стране, одличну сарадњу смо прошле године успоставили са хладњачом у Брестовику. Верујем да је сарадња тек почела и да ћемо и у будуће правити договоре. Сами радимо све али бербу не можемо да стигнемо па једино тада ангажујемо раднике којих је све мање па смо због тога по мало у проблему. Цена јагоде стално варира. Почетна цена је око 400 динара по килограму, то су ове из пластеника које стижу у априлу. Како пристижу и оне на отвореном, цена пада. Ипак,  на крају сезоне, просечна цена буде око 170 динара што и није тако лоше“, истиче Јокић.

Супружници Јокић ових дана, радно. Шишају јагоде, прихрањују и расађују нове саднице. Обоје су запослени па им је производња јагода допунски посао.

„Све се може постићи, само је важна добра организација и спремност за додатни напор. Почетком ове године смо поставили један пластеник површине 150 м2. До краја године се надамо да ћемо успети још два таква да поставимо. Јагоде у пластенику су већ цветале па прву бербу очекујемо већ око 15 априла. Надамо се доброј сезони“, додаје Александра.

Јокићи годишње произведу између две и три тоне  јагода. Кажу да су њихове јагоде већ постале препознатљиве по квалитету па се старе муштерије већ распитују када ће почети продаја.

„Важно је знати кад и са чиме их прехрањивати али и сачувати од болести, ако је година кишовита. Већином користимо природне, биљне препарате који се користе и у органској производњи. Немамо услова за органску производњу јагода, али можемо да се похвалимо да наше јагоде слободно можете да поједете без претходног прања. Строго се води рачуна о каренци, јер их и наша деца једу директно из засада“, тврди наш домаћин.

Јокићи су недавно отпочели и продају садница јер како кажу то им је још једна зарада а потражње увек има.

ТопПрес