Ускоро енергетска санација најстарије школе у Шумадији

Ускоро енергетска санација најстарије школе у Шумадији

У току је поступак расписивања јавне набавке за енергетску санацију Основне школе “Прота Стеван Поповић” у Чумићу, а град Крагујевац је за те намене од Министарства рударства и енергетике добио 11,3 милиона динара. План је да се замени систем за грејање, односно да се пређе са електричне енергије на биомасу, а биће замењена и столарија, постављена изолација и унутрашња ЛЕД расвета.

Крагујевац је једна од 14 локалних самоуправа који је на основу јавног позива од Министарства рударства и енергетике добио средстава за енергетску санацију Основне школе “Прота Стеван Поповић“ у Чумићу. Уговор о додели средства потписали су почетком новебра прошле године министар рударства и енергетике, Александар Антић и заменик градоначелника Крагујевца, Ивица Момчиловић.

“Добијена средства употребићемо за енергетску санацију најстарије школе у Шумадији, основане 1792. године. Осим што је најстарија, школа коју похађа 119 ученика, налази се на сеоском подручју што је за нас веома важно јер желимо да обезбедимо једнаке услове школовања за сву децу. Ово је други пројекат са којим је Крагујевац аплицирао и добио средства. Претходно је одобрено 15 милиона динара за унапређење енергетске ефикасности школе “Станислав Сремчевић“ са преко 1.000 ученика. Резултат замене столарије, унапређења система за грејање и унутрашњег осветљења, је уштеда у потрошњи електричне енергије од 50 посто док су трошкови топлотне енергије мањи за 25 процената”, изјавио је у новембру прошле године заменик градоначелника Крагујевца, Ивица Момчиловић.

Комплетном енергетском санацијом Основне школе “Прота Стеван Поповић” у Чумићу наводно ће се постићи уштеда од милион динара на годишњем ниову.

ТопПрес/ Извор: ИнфоКГ, Бранко Вукашиновић

KOMENTARI