Министарство пољопривреде ће у наредних неколико са представницима Индонезије, који бораве у Београду, припремити споразуму којим ће се утрврдити извоз кукуруза, пшенице и јабука из Србије у Индонезију, најавио је државни секретар Сенад Махмутовић.

Махмутовић је, на изложби индонежанских пољопривредних производа, која се данас одржава у ТЦ Галерија у Београду, рекао да након одржаног Самита несврстаних у Београду бројне делегације посећују Србију и желе да сарадњу са нашом земљом подигну на виши ниво.

Истакао је да Србија и Индонезија имају добре и пријатељске односе.
„Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије домаћин је ових дана делегације Министарства пољопривреде Индонезије, за нас веома важне и значајне државе са којом имамо традиционално добре билатералне и пријатељске односе“, казао је Махмутовић.
Најавио је да ће се у наредна три дана бити одржани састанци између министра пољопривреде Бранислава Недимовића и шефова индонежанске делегације.
Навео је да је циљ преговора да се остваре конкретни споразуми између две државе, који ће бити у интересу домаћих пољопривредника.
„Ради се о темама на којима ћемо ми разговарати са њима првенствено о извозу и пласману пшенице, кукуруза и јабука, на тржишту индонезије, а затим и осталих производа из Србије, као што су месо и месне прерађевине“, казао је државни секретар.
Оценио је да је то веома значајно за нашу земљу значајно, јер се ради о изласку Србије на тржиште од преко 273 милиона становника.
Махмутовић се осврнуо на то да су гости из Индонезије јуче имали прилике да на Етно сајму хране и пића осете Србију и уживају у домаћим производима наших крајева и додао да ми данас можемо да се упознамо са производима њихове пољопривредне производње који ће нам дочарати укусе Индонезије.
Изложбу под називом „Један дан са индонежанском кафом, воћем и цвећарством (ODICOFF)“ организије ресорно министраство у сарадњи са ПКС и амбасадом Индонезије, а посетиоци имају прилику да дегустирају бројне производе из ове земље, као и да се упознају са могућностима за привредну сарадњу.
Заинтересовани суграђани могу да пробају индонежанску кафу премијум квалитета, воће, зачине, цвеће, прерађену храна и многи друге пољопривредни производи.
Такође, изложени су производи од органских препарата за негу тела и косе, преко шећера и уља од кокоса, сушеног чипса од банане, манга и папаје, па све до егзотичних биљака попут змијине коже и змајевог воћа.
Поред државног секретара у Министарству пољопривреде Махмутовића, присутне су поздравили и амбасадора Индонезије у Београду, као и генерални директор хортикултуре Министарства пољопривреде Индонезије Прихасто Сетианто.

ТопПрес/ Извор: Танјуг