Ускоро један предмет један уџбеник

Ускоро један предмет један уџбеник

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да ресорно министарство планира да издавачима пропише

шта је редован уџбеник, а шта су додатна и помоћна наставна средства тако да за један предмет постоји основни уџбеник, а да остало штиво које прати предмет буде у дигиталној форми.

Поводом вести да ће наредне године бити 10.000 нових дигиталних учионица, министар за „Курир“ каже да је прелазак на дигиталне моделе учења један је од начина да уџбеници буду јефтинији, а за то су потребне дигиталне учионице.

Каже и да се сваке наредне године планира још по 10.000 дигиталних учионица и тиме ће све бити за три године дигитализоване и имаћемо 30.000 паметних учиноица.

Најављује и да би од 1. септембра 2020. године рачунарство требало да постане обавезан предмет од првог до четвртог разреда, а пројекат „Од игре до рачунара“ ће остати за предшколски узраст.

Министар је навео и да је други начин за јефтиније уџбенике ђачка задруга.

„Има простора, ђачке задруге могу са ценом да иду и 30 одсто ниже“, каже министар и додаје да се инсистира на оснивању ђачких задруга јер то није бизнис у школи, већ учење о предузетништву.

Упитан да ли има простора да сви прваци у Србији добију бесплатне књиге каже да се нада, али да не може да да чврсто обећање.

„То зависи од свих нас, постоје буџетске линије и на републичком и на локалном нивоу. Тамо где жели локална самоуправа да се укључи нико не брани. Напротив, идемо синхронизовано“, каже Шарчевић.

Он истиче да држава сваке године издваја све већа средства и да ће то из године у годину моћи да буде и боље.

„Ми смо успели прошле године да проширимо категорије оних који имају право на бесплатне уџбенике, тако да то право остварују и породице са троје и више деце“, каже министар.

Упитан да ли ће бити повећања плата у прсвети каже да је то у склопу повећања плата свих запослених у јавном сектору и да је то више пута најављивао предсеник државе.
Објашњава да ће и кроз закон о платним разредима просветни радници у сваком наредном повећању имати мало више, а ово би било пето повећање за три године. Министар оцењује и да се генерално положај запослених у просвети побољшава из године у годину.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

 

KOMENTARI