Ускоро конкурс министарства за уклањање дивљих депонија

Ускоро конкурс министарства за уклањање дивљих депонија

Министарство заштите животне средине ће током маја расписати конкурс за доделу средстава градовима и општинама за чишћење и уклањање дивљих депонија на својим подручјима, а министарка Ирена Вујовић је најавила да ће крајем године почети и изградња регионалних рециклажних центара.

Ресорна министарка објашњава да је министарство прво од локалних самоуправа тражило да попишу дивље депоније, како би се добила комплетна слика овог проблема.

„Највише је депонија уз ауто-путеве и на обалама река и оне не само што представљају ружан призор него загађујући животну средину, негативно утичу на квалитет живота грађана“, каже она за Танјуг.

Један од услова за добијање подршке на овом конкурсу биће да на градским депонијама постоје капацитети где би отпад са дивљих депонија могао да се смести.

То, каже министарка, често представља проблем зато што доста градови и њихових депонија немају више капацитета за нови отпад.

„Зато многе од њих санирамо, проширујемо им капацитете, као што је депонија Дубоко у Ужицу, затим градска депонија у Чачку, која је комплетно санирана“, наводи за Танјуг Вујовић.

Додаје да ће се, такође, санирати места на којима су биле депоније и ревитализовати земљишта која се неретко налазе у самом центру града.

Министарка указује да се у решавању проблема чврстог отпада, ради паралелно на неколико колосека те да се много очекује од регионалних рециклажних центара.

Почетак њихове изградње планиран је за крај године и то путем кредита Европске банке за обнову и развој.

„Када будемо изградили те центре, а градићемо их по фазама, моћи ћемо да кажемо да смо управљање чврстим отпадом ставили под контролу“, истиче министарка.

Она наглашава да је, када је реч о уклањању дивљих депонија, веома важна редовна контрола од стране локалних инспекција, јер ако се једном очишћени терен за неколико дана или недеља поново претвори у сметлиште, проблем није трајно решен.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI