Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће Србија 8. или 9. априла имати пуну производњу хируршких маски за своје потребе.

Указао је да стижу машине из Кине, од којих неке добијамо, а неке плаћамо.

Покушаћемо, каже, да све те материјале сами производимо, како би били самосталнији.

Због тога, како је додао, од пресудног је значаја да идемо у производњу лека Хлорокин.

„Верујем да ће председник Француске Емануел Макрон пронаћи начина да нам у томе помогне“, објаснио је он након седнице два кризна штаба.

Рекао је да је на тој седници разговарано о спровођењу мера.

Вучић се посебно захвалио стручним људима који раде 24 сата најтежи посао, бринући о свима нама, што се боре за нашу земљу.

„Захвалан сам и што морају да трпе хајку, неправде, и што то подносе стоички. Некада би се рекло да то подносе мушки, али имамо жене које то подносе стоички и храбро да им се дивим”, казао је он.

Све болнице добро снабдевене

Вучић је истакао да ни у једној здравственој институцији не недостаје нешто од медицинске и заштитне опреме, а ако недостаје, како је рекао, то је резултат јавашлука, а не да тога немамо.

„Имамо огромне количине резерви и у централном магацину. Имамо у резерви стабилне респираторе, још 130 мобилних, имамо милионе хируршких маски, 10 милиона рукавица“, рекао је Вучић.

Од сутра ће поново, како је најавио, бити и снабдевеније апотеке.

Он је истакао да немамо проблема ни са намирницама, почевши од квасца који се сада и извози у Републику Српску.

У РС се извози и хипохлорид и друге пошиљке.

„Ако неко мисли да је 30. 000 маски, 100 респиратора, стотинама хиљада рукавица мало, онда у реду, један дан нас нападају да дајемо много, а други да је мало. Ја мислим да је много, а помагаћемо и даље и у лековима и другим потребама“, навео је.

Што се тиче здравствених радника урађена је анализа.

У Батуту од 41 тестиране особе нула је позитивно, у Мишовићу од 40 седам је позитивно и они су на лечењу, у Земунској болници од 14 пет је позитивно, на ВМА нема заражених, у Ваљеву од пет један је позитиван, на Бежаниској коси од три нула је позитивно, Ургентном центру нула је позитивно, и у Градском заводу за јавно здравље нула је позитивно.

Највећи проблем је Народни фронт где је од 23 позитивно 12 особа.

Ништа не кријемо, желимо све да покажемо, рекао је Вучић на конференцији за медије.

Поновио је да је дисциплина од пресудног значаја за спречавање ширења корона вируса.

Имамо више стотина респиратора у Кини, чекамо дозволе за авионе

Председник Србије је изјавио да Србија има више стотина респиратора у Кини који ће бити допремљени чим кинеске власти припреме дозволе за слетање и узлетање наших авиона.

„Имамо под нашим кључем на територији Кине више стотина респиратора, они су у нашим рукама и чекамо дозволе за слетање и узлетање наших авиона због посебних правила у Кини“.

Вучић је рекао да су наше болнице заиста добро опремљене и захвалио војсци и полицији на ангажману и огромном труду.

Каже да је војска преуредила Војно-медицински центар на Карабурми и да су данас поподне ту допремљени први респиратори.

Председник истиче да тренутно имамо довољно респиратора и да ћемо их имати све више, као и да сада долазе дневно по 10 и 15, а да ће долазити по 30 респиратора више, а све како би избегли ситуацију из Италије и Шпаније где више особа чека на један респиратор.

Лекари штите земљу, на Видовдан ћу им ванредно захвалити

Председник Србије је рекао да су лекари ту да штите своју земљу и да ће на Видовдан ванредно да се захвали онима који су били најбољи у одбрани интереса наше земље.

Он је тако одговорио на новинарско питање да ли је напад на лекаре промоција политике неких медија.

Вучић је, упитан да ли је слање СМС поруке грађанима и одлазак лекара са конференције за штампу пре неколико дана ширење панике, рекао да нема говора о паници, јер су у тим случајевима изнесене чињенице, а не неистине.

Он је рекао да је и сам безброј пута рекао да нам, уколико се не одржи дисциплина, следи италијански и шпански сценарио.

„Ја не знам шта је ту изазивање панике, је ли то истина или не. Др Кон је одговорио, шта смо ми различити од Италијана и да мислимо да можемо да будемо недисциплиновани“, указао је Вучић.

Каже да тиме ништа лоше није урађено, и указао да се ова врста упозорења понавља и вечерас.

Када је у питању хапшење новинарке, истиче да је увек против хапшења било кога, па и оних који њему прете, али да је оно што је речено о КЦВ била лаж.

Он је додао да је невезано за све замолио премијерку да влада укине закључак о информисању што је и учињено.

Истакао је и да нема проблем да одговара на сва питања.

„Једина молба је да се говори истина, ништа висе, увек сам против хапшења било кога“, рекао је Вучић.

Рекао је да је ситуација у Нишу сада много боља и да је било проблема са тестирањем. Најавио је и да ће ускоро посетити тај град.

На новинарско питање да се навршава три године како је на функцији председника и како то види, рекао је да ће неки други пут на то да одговара.

ТопПрес/ Извор: Танјуг