profimedia

Европска комисија поздравила је одлуку Европског парламента да подржи забрану предмета од пластике за једнокрантну употребу.

– У року од две године од усвајања, одлука ће званично ступити на снагу у ЕУ – поручио је портпарол Комисије Енрико Бривио.

Посланици Европског парламента подржали су предлог Европске комисије о потпуној забрани и редукцији одређених прозвода од пластике. У року од две године од завршетка усвајања директиве на територији ЕУ биће забрањена производња пластичних штапића за уши, тањира и прибора за јело, сламчица за пиће и држача за балоне. Продаја паковања за пића направљених од пластике биће дозвољена само ако су затварачи причвршћени за паковање. Данас смо корак ближе елиминацији најпроблематичнијих пластичних производа за једнократну употребу у Европи. Комисија је обећала да ће бити велика на великим стварима, а загађење проузроковано пластиком и морски отпад један су од највећих изазова нашег времена – изјавила је комесарка за заштиту животне средине Кармену Вела.

У Европској комисији кажу да су производи од пластике који су циљ нових мера ЕУ „заслужни“ за чак 70 процената укупног отпада пронађеног у морима. Додаје се се да су Европљани вема забринути због утицаја пластике на њихово здравље и животну средину.

Где су алтернативе доступне и приступачне, пластични производи за једнократну употребу биће забрањени. За производе без директних алтернатива, фокус је на ограничавању њихове употребе кроз национално смањење потрошње, одређени дизајн и етикетирање, као и кроз обавезе за произвођаче које ће се односити на управљање, односно одлагање пластичног отпада – наводи Комисија.

У Европској комисији кажу да је после мера донетих када је у питању продаја пластичних кеса, чак 72 процента Европљана изјавило да је смањило употребу истих. Земље чланице ЕУ биће у обавези да до 2025. године прикупе 90 процента искоришћених пластичних флаша за једнократну употребу.

Одређени производи, као што су влажне марамице и балони, мораће да носе јасне и стадардизоване назнаке о томе како се бацају после употребе, колики је проценат пластике у њима и колико су штетни за околину.

ТопПрес/ Извор: Танјуг