Министар за регионални развој Србије Милан Кркобабић изјавио је да тим професионалаца ради на припреми мера за оживљавање српског села и да се очекује да ће почетком следеће године бити расписан јавни позив за бесплатно уступање државног земљишта људима млађим од 40 година који желе да се баве пољопривредом.

Он је за данашњи Курир прецизирао да се не ради о поклањању, већ уступању земљишта онима који хоће да се баве ратарством, повртарством, сточарством и пољопривредом.

„Уступамо им га трајно, а то трајно значи док год га приводе култури и намени и то на начин како то буду прописале стручне пољопривредне службе, институти, академијски Одбор за село, да га обрађују на најсавременији начин“, рекао је Кркобабић и додао да ће оно бити уступљено под „одређеним општепознатим условима“.

Говорећи о задругама, Кркобабић је рекао да се за мање од месец дана очекује нови конкурс за помоћ задругама, на коме ће око 60 задруга из Србије добити средства.

„Мали посед захтева удруживање. Кад се удружи пет или више домаћина, имају шансу да буду робни произвођачи, да смање трошкове производње и да тај производ усмере на пијацу“, рзакључио је Кркобабић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг