Топола – Одборници Скупштине општине Топола на данашњој седници усвојили су Предлог Одлуке о буџету за 2024. годину. Општинска каса тешка је око 900 милиона динара а према речима председника Скупштине, буџет је развојни.

„Више од 50 одсто буџета иде директно у инвестиције, највећа инвестиција је потпуно затварање и санирање депоније у Торовима  што ће бити највећа инвестиција у Тополи у овој и следећој години, затим изградња канализације у Љубеселу, завршетак изградње улице Кнегиње Зорке, почетак изградње улице Булевар краља Александра у Тополи. Повезивање бушотина које су откривене претходних година на потезу Купусари у водоводну мрежу Тополе, ми смо већ смањили губитак воде за 50 одсто. Очекује нас велико улагање у образовање, гасификација Средње школе, радови на павиљону у Основној школи, гасификација школе у Трнави, замена столарије у ОШ „Живко Томић“ у Доњој Шаторњи, покушаћемо да завршимо Белосавце гасификацију школе и да помогнемо за Наталинце. Важно је да уредимо и вододводне линије на сеоском подручју, незаконито њима газдују разна Удружења а то је државна имовина. Пројекат око изградње техничке документације за Кубршницу изазвао је доста полемике, ми смо ту радили претходних година а очекује нас решавање имовинско правних односа“, изјавио је Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола.

Фото: ТопПрес

Он је нагласио да је недавно стигла и пресуда Привредног суда из Крагујевца  на коју се дуго чекало а тиче се рециклажног центра у Тополи.

„За нас је веома важна пресуда која је стигла, ради се о томе да је суд пресудио да што се тиче изградње рециклажног центра апсолутно не постоји никаква обавеза општине већ конзорцијума који није на време завршио пројекат да плати надохнаду општини. Причао сам о томе годинама али на жалост због тога сам безброј пута прозиван, сада се доказало да сам био у праву“, истиче Јовановић.

Фото: ТопПрес

Шеф одборничке групе „Нови људи за Бољу Тополу“, Мирко Јевтић сматра да у буџету има доста добрих пројеката али и предлога који нису уврштени. Он такође истиче да су и допуне Дневног реда које су достављене од стране опозиције наишле на неразумевање од стране владајуће већине.

„По први пут у буџету имамо да се општина кредитно задужујеса 42 милиона и то је вероватно новац за радове у пешачкој зони. Имали смо неколико предлога за допуну Дневног реда које нису усвојене, одборници власти нису желели да гласају за њих, тражили смо да се уведе логопед као радно место, затим да најбољи спортисти добију неку стипендију до следећег избора, да разни извештаји буду на скупштини како би грађани били упућени са свим дешавањима, предложили смо да за друго или треће дете буде бесплатан вртић, све је то одбијено јер ваљда све што долази од опозиције се одбија а касније се испостави да су наши предлози били на месту и нађу се у одлуци о буџету. Нисмо оптимисти за овај буџет, инвестиције су добре ако буду реализоване“, каже Мирко Јевтић.

Фото: ТопПрес

Иначе, Предлог Одлуке о буџету усвојен је са 23 гласа за, док је 16 одборника гласало против.

На овој седници потврђени су и мандати за троје одборника.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес