Усвојено: Субвенције за електрична и хибридна возила, за куповину кола можете да добијете 5.000 евра

Усвојено: Субвенције за електрична и хибридна возила, за куповину кола можете да добијете 5.000 евра

Влада Србије данас је усвојила Уредбу о условима и начину спровођења субвенционисане куповине нових возила која имају искључиво електрични погон, као и возила које покреће уз атмосферски и електрични погон хибрид.

С обзиром на то да је саобраћај препознат као моћан извор загађења, а посебно возила са застарелим концепцијама Еуро 3 мотора који као енергетски погон користе дизел, донета је ова конкретна мера у циљу решавања питања загађења ваздуха, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима после седнице.

С обзиром на то да је саобраћај препознат као моћан извор загађења, а посебно возила са застарелим концепцијама Еуро 3 мотора који као енергетски погон користе дизел, донета је конкретна мера у циљу решавања питања загађења ваздуха, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима после седнице.
Државне субвенције за куповину нових електричних и хибридних возила по данас донетој Уредби кретаће се од 250 евра за мопеде и лаке трицикле до 5.000 евра за путничка возила до девет седишта и лака теретна возила, саопштило је Министарство заштите животне средине.Уредбом о условима и начину спровођења субвенционисане куповине нових возила која имају искључиво електрични погон, као и возила која уз мотор са унутрашњим сагоревањем покреће и електрични погон (хибридни погон) непосредно се подстиче коришћење еколошки прихватљивог вида транспорта, наводи Министарство.

Право на субвенционисану куповину возила према Уредби имају правна лица, предузетници и физичка лица осим оних који су остварили право на субвенционисану набавку путничких возила за потребе обнове возног парка такси превоза као јавног превоза.

Укупна подстицајна средства опредељена за ове субвенционисане куповину ове године износе до 120 милиона динара. Како се наводи, средства за субвенционисану куповину возила додељују се за куповину једног возила и за мотоцикле износе 500 евра.

За путничка возила до девет места и лака теретна која имају и самосталан електрични погон и спољни прикључак за струју као и електрична возила са продуженом аутономијом кретања субвенција је 3.500 евра. Куповина возила истих категорија на хибридни погон, која имају бар један електрични мотор за покретање субвенција је 2,5 хиљада евра.

ТопПрес/ Извор: Телеграф Бизнис

KOMENTARI