У борби против заразних болести, вакцинација је у највећој мери допринела смањењу оболевања и умирања, као најефикаснија мера превенције, а захваљујући имунизацији, многе болести више не постоје или се ретко јављају, истакнуто је данас на трибини „Ко рано рани“, посвећеној подизању свести о значају и бенефитима вакцинације.

Трибину су организовали Форум пацијената Србије и Респираторни едукативни центар, који у „Европској недељи имунизације“ покрећу кампању „Ко рано рани“ посвећену управо подизању свести о важности имунизације.

Потпредседница Форума пацијената Србије Горица Ђокић навела је да је, према званичном подацима, у нашој земљи од последица вируса корона умрло 16. 000 људи, а да је број регистрованих случајева премашио два милиона.

Зато су, са струком, одлучили да покрену кампању „Ко рано рани“, како би апеловали на грађане да се вакцинишу и да на време брину о свом здрављу.

„Не само против ковида, него и против других респираторних вируса за које постоје вакцине, као што су вирус грипа и бактерија пнеумокок“, казала је она, а наводи се у саопштењу Форума пацијената.

Имунолог са Медицинског факултета у Београду др Милош Марковић каже да је вакцинација у највећој мери допринела смањењу оболевања и умирања људи, јер захваљујући њој многе болести више не постоје или се ретко јављају, попут великих богиња и дечије парализе.

„Од свега што људи узму, било које пилуле, чак и природне препарате, вакцине су вероватно најсигурније. Треба напоменути и да свака вакцина, пре него што се одобри за употребу, пролази кроз ригорозне студије и испитивања“, казао је Марковић.

Навео је да се сваке године се региструје око 10 милиона случајева респираторних инфекција, а уобичајени узроци су бактерија пнеумокок, вирус грипа и ковид.

Додао је да код короне постоје студије које јасно показују да су људи некада боље заштићени вакцинама, нарочито ако су то РНК вакцине, него ако се прележи инфекција.

Директор Клинике за пулмологију Михаило Стјепановић наводи да су животно угрожавајуће инфекције пнеумонија, менингитис и сепса, а да се пнеумонија или упала плућа изазвана пнеумококом јавља у свим узрастима.

„Када се појавио ковид19, Светска здравствена организација је позвала да се заштитимо од свих респираторних инфекција доступним вакцинама“,. нагласио је он и додао да су у највећем ризику особе старије од 65 година, као и особе са придруженим болестима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг