foto shutterstockfoto shutterstock

Редовна вакцинација, похађање припремног предшколског програма и наставе у основној школи неопходни су за остваривање права на родитељски додатак. Законске измене недавно су ступиле на снагу, а надлежни ће једном годишње проверавати да ли су родитељи испунили задате услове. Ако се установи да деца нису уредно вакцинисана или да не иду у школу, материјална подршка биће обустављена.

Да би родитељи могли да поднесу захтев за родитељски додатак, неопходно је да њихово дете буде вакцинисано. Tо предвиђа нови Закон о финансијској подршци породицама са децом.

„Ова мера је у неком правцу да треће, четврто дете покаже да је мајка, односно породица с дужном пажњом бринула о деци и да тиме остварује право да добије подстицај и за свако следеће. Нама је првенствено битно да имамо доста деце, с једне стране и с друге да бринемо о њима на најбољи могући начин“, каже министар за социјални рад Зоран Ђорђевић.

Брига о деци прописана је календаром обавезне имунизације Института за јавно здравље Србије „Батут“, где се ових дана тражи вакцина више.

„У претходном периоду регистрован је тренд пораста обухвата имунизацијом свим вакцинама из обавезног календара имунизације. Такође, уочен је и повећан одзив родитеља за имунизацију деце која нису била вакцинисана претходних година ММР вакцином. у складу са препознатим повећаним потребама, благовремено су обезбеђене и додатне количине“, наводе из Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“.

Ипак, има и оних којих ни ова мера није определила да вакцинишу децу. О њиховој одлуци пресуду доноси суд.

„Родитељи који одбијају да приме вакцину, ми имамо једну књигу, сваки Дом здравља, у коју уписујемо име и презиме детета, матични број детета, вакцину коју неће да прими и потпис родитеља да не жели да прими вакцину. То дајемо нашем епидемиологу, она шаље у градски завод за јавно здравље, а онда иде судији за прекршаје“, наводи педијатар Оливера Тодоровић.

Ако се установи да постоји здравствени разлог, због ког дете не сме бити вакцинисано, комисија ресорног министарства одлучиваће о праву на родитељски додатак.

„Ту постоји доказна документација, лекарска документација коју они прилажу и самим тим они су ослобођени примања вакцине, а самим тим могу да добију родитељски додатак“, објашњава Гордана Племић из Удружења „Родитељ“.

Посебан услов за родитељски додатак је и редовно похађање предшколског програма и наставе у основним школама.

ТопПрес/ Извор: РТС