Од 15. децембра, после више од 30 година, свиње са највећег броја фарми у Србији више неће бити вакцинисане против класичне куге свиња што домаћим произвођачима, у догледно време, отвара пут за пласман меса на тржиште Европске уније, пише данас „Блиц“.

Лист је навео да је министар пољопривреде Бранислав Недимовић потписао правилник којим се уводи рејонизација и тиме ће практично бити обустављена вакцинација свиња у већем делу Србије.

Извор „Блица“ тврди да ће вакцинација остати само на јужним падинама Фрушке горе, Моровићке шуме, где се та болест спорадично појављује код дивљих свиња, које евентуално могу бити преносиоци.

„У осталим деловима земље биће обустављена, поготово на заштићеним фармама. Ово је изузетно важна мера за српску економију јер ће након ње наша држава моћи да се обрати телу за безбедност хране како би отпочео мониторинг, после чега бисмо могли да добијемо дозволу за извоз свињског меса у ЕУ“, рекао је саговорник „Блица“.

Он додаје да ће се на тај начин смањити издвајања за тај лек, за који су се из буџета давала значајна средства.

„У последњих 10 година за набавку вакцина је плаћено више од 70 милиона евра јер се годишње вакцинисало између 2,8 до 3,2 милиона свиња“, рекао је извор „Блица“.

ТопПрес/ Извор: Фонет,Блиц