Пензионери, којих је 1,3 милиона у Србији, други део фебруарске пензије могу да подигну картицама са рачуна, преко привременог овлашћења или да им поштар донесе на кућну адресу.

Картице и дозвољени минуси који су пред истеком важења требало би да важе до краја ванредног стања. Банке тренутно праве анализу броја пензионера којима истичу картице, а за који дан биће јасно да ли ће постојеће бити продужене или ће особе које они овласте моћи да подигну нове. Ситуација ће бити потпуно јасна када Народна банка достави детаљна упутства о поступању у овим случајевима.

Како објашњава Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака, свима којима истиче дозвољени минус он ће бити аутоматски продужен 90 дана. Тиме ће бити примењен мораторијум и на дозвољено прекорачење, што се односи и на административне забране и трајни налози грађана. Клијенти који не желе паузу у отплати рата, до краја месеца могу да јаве својим банкама.

Најстарији којима је пензија до сада стизала на рачун, а желе је на кућној адреси, треба да се пријаве кол-центрима својих банака. Ако се тренутно налазе на другој адреси од оне која им је наведена као место пребивалишта, такође би то требало да пријаве. Важно је да на адреси могу само лично да је преузму.

Банка Поштанска штедионица објавила је списак експозитура и бројеве телефона на које корисници могу да се пријаве за доставу на кућу и распитају се око привремених овлашћења.

– Почели смо исплату другог дела фебруарске пензије на 184 локације – кажу у Банци Поштанска штедионица. – Од среде на свим локацијама Банке исплату је могуће реализовати и путем једнократног овлашћења, које није потребно оверавати за све кориснике пензије са навршених 65 и више година.

Из Комерцијалне банке објашњавају да је најстаријима којима је ограничено кретање омогућена достава примања на кућну адресу.

– Банка исплаћује пензију тако што је пакује у одговарајући коверат са три примерка налога за исплату и у сарадњи са Поштом доставља на кућну адресу – кажу у Комерцијалној банци. – У том случају пензионер треба мејлом или телефоном да достави информацију о износу који би му био достављен на кућну или актуелну адресу, као и износ који жели у оквиру дозвољеног прекорачења.

У ПИО фонду сазнајемо да они по одлуци Народне банке неће обустављати административне забране од пензија по основу рата за банкарске кредите почев од исплате за март. Застој у отплати обавеза (мораторијум) односи се на кредите код банака и не може трајати краће од 90 дана, односно постојаће док траје ванредно стање.

Овом одлуком НБС је прихватила предлог Фонда ПИО да се, у складу са околностима, омогући примена мораторијума дужницима банке који су пензионери и за које се отплата рата кредита иде обуставом по основу административне забране.

Телефон за примедбе

Влада Србије отворила је контакт-центар за притужбе на рад банака у вези са исплатом пензија. Сви грађани који имају проблема са радом банака у вези са исплатом пензија, могу се обратити на имејл isplata.penzija@gov.rs односно на телефон 011/7350-560.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости