foto shutterstockfoto shutterstock

У наредне три године Србија би требало да заврши рејонизацију воћарске производње. Односно да направи мапу где која од 18 воћних врста може да дâ највећи принос. На основу тога ће се делити и државне субвенције. Ваљево је међу првима урадило карту плодности обрадивог пољопривредног земљишта са препорукама за гајење одређених култура.

За воћара Дејана Добривојевића карта плодности земљишта и препоруке стручњака су, каже, „пољопривредна азбука“ за успешну воћарску производњу уз могућност подстицаја.

„Видео сам на тој карти да смо ми подручје на којем успева малина, на овој карти се види, то је негде 60–70 одсто успешности малине, што нам доста значи у случају подизања неких нових засада, субвенција државе или тако нешто. Ту субвенцију значи можемо добити зато што једноставно то успева“, каже Дејан Добривојевић из Ваљевске Каменице.

На основу земљишних, агроеколошких и климатских услова, ваљевска Пољопривредна стручна служба дала је детаљне препоруке о успешности гајења појединих култура у 76 села на територији Ваљева.

„Поента читаве приче је да пољопривредницима омогућимо да на прави начин сагледају шта то треба да ураде на својим газдинствима, на који начин да поправе квалитет земљишта да би могли да гаје одређене воћне културе“, истиче Светислав Марковић, директор Пољопривредне стручне службе Ваљево.

Међу десетак одабраних воћних култура, уз најприсутније шљиву, малину и купину, ваљевски крај има добре услове и за узгајање другог мање заступљеног, а траженог воћа.

„Имамо на нашем подручју таквих катастарских општина и парцела где може интензивно да се гаји и јабука, која је веома актуелна у Србији. А немамо таквих засада у Колубарском округу“, наводи Ђорђе Совиљ из Пољопривредне стручне службе Ваљево.

Такође, актуелна је и производња засада лешника.

„На основу карте, локална самоуправа ће одређивати субвенције које ће у наредном периоду бити рационалније подељене пољопривредницима, а тамо где је карта рејонизације потврдила да неке воћарске сорте успевају много боље, имаће чак и до 100 одсто подстицаја“, поручује помоћник градоначелника Ваљева Никола Радојчић.

Предстоји упознавање пољопривредника са препорукама из карте плодности земљишта, а више од хиљаду примерака и брошура локална самоуправа поделиће у ваљевским селима.

ТопПрес/ Извор: РТС